NIPP | Kuidas tunda ära kodumaist küüslauku?

 (7)
NIPP | Kuidas tunda ära kodumaist küüslauku?
Shutterstock

Eestis kasvatatud küüslauk on ikka meile tuntud ja armastatud tugeva maitsega. Kõik, mis sisse toodud, kipub meie maitsele pisut nõrgaks jääma. Kuidas poes ja turul vahet teha?

Meil kasvatatakse peamiselt Leedust ja Venemaalt pärit sorte, mille soomustel on lillakas või pruunikas toon. Päris valge tooniga küüslaugud on suure tõenäosusega Hiinast või Hispaaniast (vahel ka Egiptusest) sisse toodud. Siiski ei pruugi ka see tunnus alati olla kindel märk. Nüüd on ka meil hakatud kasvatama valge kattesoomusega sorte.

Õnneks, on üks üsna paikapanev tunnus veel: keerake küüslauk tagurpidi ja jälgige kohta, kus juured kasvasid. Kui see on täiesti puhas ja justkui lihvitud, on tegu importkaubaga.

Ka patsipunutud küüslaugud on enamasti mujalt pärit, sest meie tingimustes ei anna küüslaugutaime varsi nõnda painutada. Küll aga saab neid nööri abil siduda vanikutesse.

Turul ja poes valige tugevate lillakates toonides kattesoomustega küüslaugud. Võimalusel ostke talvevarud kohaliku kasvataja käest.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare