Juuni algul on öökülmade oht tavaliselt möödas ja välja võib istutada ka soojalembesemaid taimi. Kindlasti jäi vanematel istikuid üle, aga neid saab osta turult ja aiaäridestki. Juuni algul on valik seal veel rikkalik. Paljusid kiirekasvulisi suvelilli ning köögivilju saab praegu ise külvata.

Lõbus liblikaaed

Oma aia võib teha kas või vanasse kartulikotti. Täida see kasvuturba või aiamullaga ning istuta taimed. Külgedele lõika avaused ning pane taimed ka sinna, siis muutub kott varsti üleni roheliseks.

Üles sobib kõige paremini mõni rippuv lill, mis hakkab sirgudes üle serva allapoole valguma. Pildil kasvab koti otsas mungalill, hea valik on ka mõni madalamat sorti lillhernes, mille lõhnavaid õisi on tore nuusutamas käia. Lillede sekka istuta mõni söödav taim, näiteks aedsalat, murulauk, hapuoblikas. Hästi sobivad siia kuumaasikad, millelt saad marju noppida kogu suve.

Et oleks veelgi lõbusam, pane oma aeda ka liblikad lendama või lisa muid vahvaid vidinaid.

Turbakotiaed

Poes müüakse suuri kasvuturbakotte, millesse saad teha väikese köögiviljaaia. Lõika koti sisse paraja suurusega augud, et oleks mugav taime istutada ja hiljem kasta. Tee mõned väikesed augud ka koti põhja, et üleliigne kastmisvesi saaks sealt ära joosta.

Järgmisel aastal proovi sellises kotis kasvatada kartulit. Mugulad pista kotti juba aprilli lõpus ning hoia seda algul toas või verandal, kus on soojem.

Oma tomat

Turbakotis on väga lihtne kasvatada tomatit. Seda võib teha kasvuhoones, verandal või isegi soojal terrassil. Istutades murra taimel alt esimene lehepaar ära ja pane istik mulda järgmise lehepaarini, siis areneb talle rohkem juuri ning ta kasvab jõudsamalt. Selleks et vilju kasvatada, vajab tomat palju vett ja toitaineid. Lisa kastmisveele aeg-ajalt tomativäetist või mõnd täisväetist.

Kotiaeda sobib paremini madal põõsastomat. Kõrgekasvulisele tomatile pane toeks kepp või seo ta nööriga üles.

Tomatitaime lehekaenaldesse kasvavad külgvõrsed näpista kindlasti ära, sest need kurnavad taime. Põõsastomatil pole seda vaja teha.

Veel saab külvata!

Kõige toredam on külvata suuri seemneid, mis idanevad ruttu ja mille lihavad idulehed end jõuliselt mullast välja kergitavad. Sellised seemned on näiteks kurgil.

Kurgiseemne võib praegu külvata otse peenrale, sest muld on juba piisavalt soojenenud. Kui ilm on soe ja niiskust piisavalt, pistab kurk nina välja 5.-6. päeval.

Kuna kurk armastab väga sooja, hoia teda peenral katteloori all. Siis kasvab ta kiiremini ja hakkab rutem saaki andma. Kasta oma taime hoolsalt, sest kurk vajab palju vett.

Juuni algul võid suure seemnega köögiviljadest külvata veel aedhernest ja aeduba, suvelilledest mungalille ning lilluba.

Liivakastiaed

Kui liivakastis enam keegi ei mängi, saab sinna teha vahva aia. Osa liiva jäta kasti põhja alles. Selle peale pane head viljakat mulda.

Istuta oma aeda nii lilli kui köögivilja, siis on seal ilusaid värve ning saad midagi ka suhu pista. Sinu aias võiks olla näiteks üks kabatšokk, millel on suured toredad kollased õied ja maitsvad viljad - neid hakkab saama juulis. Maasikaid võiks olla kohe mitu taime, nendelt võib soojal suvel marju noppida juba jaanipäeval.

Külva oma aeda ka saialille. Ta kasvab kiiresti, õitseb rikkalikult ning tema õitest saab talvel keeta head ravimteed.