Bensiinimootoritega trimmeritel ehk rohulõikuritel on võimsust rohkem ja jõhvid jämedamad ning nendega saab trimmerdada kõrgemat ja paksemat rohtu. Puude ja põõsaste ümbrust peaks trimmerdama ettevaatlikult, kuna kergesti võib vigastada nende koort. Kolmandaks on trimmerid, millega saab võsa lõigata ehk võsalõikurid. Bauhofi tööriistade ja rauakaupade tootejuhi Mikko Metsari sõnul saab nendega lõigata kuni 5 cm jämedust võsa.

Mida silmas pidada

Trimmijõhve on erineva läbimõõduga ja eri kujuga. Jõhvi ostmisel tuleb jälgida trimmeri kasutusjuhendis märgitud ettekirjutusi selle läbimõõdu kohta. Jõhvi läbimõõdud jäävad tavaliselt 1,2 ja 3 mm vahele.

Trimmerite müratase on suhteliselt madal: akutrimmerid max 85 db, bensiinimootoriga trimmerid max 96 db ning rohu- ja hekilõikurid max 112 db. Seega on nende müratase sama mis niidukitel.

Elektriline trimmer on kerge ja seda jaksab töö ajal käes hoida, mistõttu abivahendeid töö tegemiseks ei kasutata. Bensiinimootoriga trimmerid on raskemad ning paljudel mudelitel on töö kergendamiseks kaasas rakmed või saab need lisavarustusena juurde osta. Võsalõikurid on alati rakmetega.

Üks detail, millele Metsar soovitab valikut tehes tähelepanu pöörata, on võll: kas see käib pooleks või mitte. Kui trimmer on ühes tükis, võib transportimisel tekkida autosse mahutamisega probleeme.

Kasutaja elu teeb lihtsamaks ka automaatne trimmijõhvi pealevooluga trimmipea. Kui jõhv puruneb, tuleb trimmeri pead vastu maad vajutada ning jõhv väljub automaatselt ja jääb õige pikkusega. Muul juhul saab jõhvi eraldi osta ning pooli peale kerida või osta valmis keritud pool.

Trimmerite puhul saab võimsamale (nt võsalõikurile) alati lisada trimmipea, kuid vastupidi mitte (ehk trimmerile võsaketast panna ei saa). Nõrgemale tugevamat jõudlust vajava otsiku lisamine tekitab mootoril ülekoormust ning seade läheb rikki.

Rohu- ja võsalõikuritega saab võimsuse poolest muru trimmerdada, kui on olemas vastav trimmipea. Samas murutrimmeriga teisi töid teha ei saa, kuna võimsust jääb väheks. Seetõttu tuleb kasutamisel jälgida tootja ettekirjutusi ning teha vaid lubatud töid.

Murutrimmerid on tavaliselt kubatuuriga kuni 25 cm3, rohulõikurid 25-35 cm3 ning võsalõikurid 35-46 ja rohkem cm3.

Masinatega tööd tehes tuleb Metsari sõnul arvestada ka vibratsiooniga. Summutussüsteemid on reeglina raskematel masinatel ehk võsalõikuritel. Suurem vibratsioon tekib juhul, kui trimmipea, rohuketas või võsatera on viga saanud ja/või ei ole korralikult hooldatud.

Vajalikud kaitsevahendid

Kindlasti tuleks ohutuse eesmärgil kasutada pleksiklaasiga näomaski. Metsari sõnul arvatakse, et ainult prillidest piisab, kuid trimmerdades lendab väikesi tükke, nii et kaitseta nägu võib saada vigastada.

Tööriided peaksid olema tugevast materjalist, et vastu keha lendavad rohi ja liiv ei teeks haiget. Jalga tasuks panna kummikud.

Trimmeri hooldus

Erilist hooldust trimmerid Metsari sõnul ei vaja. Paar korda hooaja jooksul tuleks reduktorit õliga määrida. Õli saadakse tavaliselt ostuga kaasa.

Kasutamise järel tasuks trimmer rohust puhastada ning rohukaitset altpoolt õliga piserdada - see ei lase murul nii kõvasti kinni jääda ning hõlbustab puhastamist.

Rohu- ja võsaketas ei tohi olla kõverad, sest muidu tekib vibratsioon. Samuti tuleb jälgida, et see oleks terav. Ketast saab ka ise teritada, kuid soovitatav oleks seda teha töökojas.