Ravimiks korjatakse sügisesi lõhnava kalliisia rohtseid võrselatvu, eeldades et võrsel on vähemalt 12 sõlmekohta. Kalliisiat kasutatakse eelkõige nahahaiguste ravis, aga ka seespidiselt haavandtõbede, gastriidi ja enteriidi korral, veenilaiendite ja hemorroidide ravis, naistehaiguste ning infarkti-insuldijärgses profülaktikas, aga ka külmetushaiguste korral.

Samuti normaliseerib (alandab) kuldvunts vererõhku ja mõjub soodsalt juuste kasvule. Viimasel ajal on enim kasutust leidnud ka pahaloomuliste kasvajate ravis paralleelselt teiste ravimeetoditega. Nimelt aitab kuldvunts väljutada organismi kogunevaid kahjulikke jääkaineid ja mürke, tugevdada immuunsüsteemi ning vähendada põletikulisi protsesse. Kuldvuntsi teaduslike uuringutega tegeleb põhjalikumalt Irkutski Meditsiini Instituudi farmaatsia teaduskonna teadur V. V. Teljatjeva.

NB! Kuna on tegemist taimse vahendiga, siis peaks eelnevalt kontrollima tema võimalikku allergiat tekitavat toimet ja seega tuleks esimesed korrad tarbida preparaate väiksemas koguses. Allergiliste reaktsioonide mitteilmumisel teha läbi ettenähtud ravikuur.

Akne raviks välispidiselt ja seesmiste põletikuliste protsesside raviks seespidiselt valmistada kuldvuntsi piiritustõmmis. Selleks lõikuda 12 võrselatva peeneks, asetada tihedalt pudelisse-purki ja valada peale 0,5 liitrit kanget viina. Lasta 2 nädalat pimedas seista ja kurnata, ekstrakti säilitada külmkapis. Akne korral puhastada vatitampooni abil nahka 3–4 korda päevas. Seespidiselt võtta 1 dessertlusikatäis tõmmist 3 korda päevas veidi enne sööki. Ravikuuri kestus 10 päeva. Nüüd teha 7–10päevane vahe ja korrata ravikuuri.

Bronhiidi korral võtta 1 osa värsket võrsemahla ja 2 osa mett. Segada vastav segu ja säilitada külmkapis. Tarvitada 1 sl enne magamaminekut ja hommikul pärast ülestõusmist või 3–4 korda päevas pärast sööki.

Haavandtõve, gastriidi ja enteriidi korral kasutada linaseemneõlitõmmist. Tõmmise valmistamiseks võtta 1 osa peeneks lõigutud võrseid ja peale valada 2 osa linaseemneõli. Kuumutada keevaveevannis 6–8 tundi, jahutada ja kurnata. Tõmmist tarvitada 1 sl korraga 3 korda päevas 20 minutit enne sööki. Ravikuur 10 päeva ja siis teha viiepäevane vahe ning korrata.

Vererõhku alandav ja juuste kasvu soodustav tõmmis. Võtta 3 võrset 6–7 sõlmevahega, lõikuda peeneks, asetada termosesse ja peale valada 0,7 liitrit keevat vett. Lasta tõmmisel 4–6 tundi seista. Tarvitada 2 sl korraga 30 minutit enne sööki. Ravikuur 1 kuu. Siis teha 5 päeva vahet ja korrata.

Allikas: "Toataimed roaks ja raviks", Toivo Niiberg, Maalehe Raamat