Raudürdiliste sugukonda kuuluv ogaline lantaan (Lantana camara) on mitmeaastane poolpõõsas ning pärit on taim troopilisest Lõuna-Ameerikast.

Tumeroheliste lehtede kohal kõrguvad, umbes 5cm läbimõõduga sarikõisikud koosnevad pisikestest, 4-5mm läbimõõduga, erinevat tooni kollastest, oranžidest, valgetest, harvem ka roosadest või violetsetest väikestest õitest. Kuna vananedes õite värvus muutub, siis võib õisikust leida üheaegselt mitut erinevat tooni õisi.

Ogaline lantaan hakkab õitsema kevadel ning toredat õieilu jagub sügiseste külmadeni. Kuigi aias kasvatades visatakse taim harilikult peale õitsemise lõppu minema saab taime sisetingimustes edukalt talvitada (taim tuleb muidugi enne öökülmi sisetingimustesse tuua). Talveks valida taimele valge ja soe asukoht (temperatuur ei tohiks langeda alla +10º C). Ning tuleval aastal rõõmustab ta meid taas oma vahvate ja värvikate õitega.

Looduslikes tingimustes kasvades on lantaani kõrguseks kuni 120 cm, anumates-konteinerites kasvades on taime kõrguseks enamasti 40-60 cm. Et taimel säiliks kena kompaktne välimus, tuleks teda aeg-ajalt kärpida. Kärpida tuleks ta tubastes tingimustes talvituvaid taimi, et säiliks nende korrektne välimus.

Taim vajab kasvuks viljakat, huumusrikast ja vett hästi läbilaskvat mulda ning teda tuleb vähemalt kord aastas ümber istutada. Istutusnõu võiks olla pigem väike kui liiga suur.

Suvel on oluline regulaarne ja rohke kastmine, eriti oluline on see kuivaperioodidel ja kuuma ilmaga. Jälgida, et muld anumas oleks pidevalt parasjagu niiske. Talvisel ajal, mil taim on puhkeseisundis, tuleb kasta tagasihoidlikumalt, kuid mitte lasta mullapallil läbi kuivada.

Lisaks kasvatamisele viljakas mullas, tuleb suvel umbes kord kahe nädala jooksul väetada õitsvatele taimedele mõeldud väetiselahusega.

Õue võib toas kasvanud taime viia kui öökülmaoht on möödas. Kasvatamiseks sobib päikseline ja soe asukoht aias, verandal või terrassil.

Taime saab hankida aianditest kuid on võimalik paljundada ka pistikutega. Viimased võetakse emataimelt varakevadel või suve lõpus. Umbes 8-10 cm pikkustelt pistikuilt eemaldadatakse alumised lehed ning juurutatakse niiskes turba-liivaseguses substraadis. Juurdumise ajal katta pott niiskuse hoidmiseks kilega (niiskust aitab hoida ka regulaarne piserdamine) ning hoida soojas ja valges kohas. Juurdumine võtab aega umbes kolm nädalat. Juurdunud pistikuilt eemaldada kile ning ning taime harunemise soodustamiseks tuleb neid pintseerida.