Ilusatel talve- ja varakevadpäevadel särab päike erilise intensiivsusega ja peegeldab lumelt topelt tagasi. Ka inimesed, kes palju aega väljas veedavad, on talvisest päikesest seetõttu jumekad.

Okaspuud ja igihaljad taimed on aga sellise päikese vastu kaitsetud. Paljud aiapidajad paigaldavad varjukangad juba sügisel, et mitte õiget hetke kogemata mööda lasta, ja õigesti teevad, kuna siin kehtib reegel - pigem varem, kui hiljem.

Päikesekahjustuse tekkimiseks piisab mõnele õrnemale okaspuusordile vaid ühest õigete tingimustega hommikupoolikust. Seda, millal taoline päev just täpselt on, ei oska ka kõige kogenumad aednikud tihti öelda.

Eelkõige vajavad varjutamist eelmisel ja üleeelmisel hooajal istutatud okaspuud ja igihaljad taimed: rododendronid, nulud, kanada kuused, elupuud jne. Aja jooksul taimed harjuvad ja varjutamine ei pruugi enam mõne aasta möödudes vajalik olla, samas on olemas taimi, mis vajavad seda igal aastal.

On ebatõenäoline, et päikesekahjustus tekib juba jaanuaris, kuid kindluse mõttes võiks oma taimed juba üle mõõta ja vajalikus suuruses varjukangad hankida. Kahju ei tee ka nende paikapanek - siis on kevadet oodates jällegi üks mure vähem.