Näiteks pole pirni- ja õunapuud mulla happesuse suhtes kuigi pirtsakad ning edenevad kenasti ka happelisematel muldadel. Luuviljalised – kirsid ja ploomid – kipuvad aga jääma happelistel muldadel kiduraks ning ei anna ka head saaki. Neil olgu muld lubjarikas – või kui loomuldasa ei olegi, siis puutuhk aitab alati hädast välja.

Ka niiskusevajadus ja seega ka põuakindlus on eri liikidel erinev:

  • Kirsi- ja pirnipuudele leidke kuivem kasvukoht, sest liigniiskes pinnases jääb nende talvekindlus nõrgaks ja puudel pikka iga pole.
  • Ploomipuud seevastu istutage aias just kõige niiskemale kohale: veepuuduse suhtes on nad viljapuudest kõige tundlikumad ja liigvee suhtes, vastupidi, kõige leplikumad. Mõned sordid nagu 'Pärnu sinine' või 'Noarootsi punane' taluvad lausa nädal-paar kestvat üleujutustki.
  • Õunapuu on mullaniiskuse osas kõige valivam, seega ärge istutage teda kuiva kasvukohta, kus ta ei edene, ja liigniiskesse kohta, nimelt haigestub ta kõrge põhjaveeseisu korral vähki.
  • Kuivuse suhtes on eriti tundlikud just kääbuspuud, kel väga pinnalähedane ja väikesemahuline juurestik.

Sammasõunapuu väikeaeda

Õunapuude sorte on palju ja nende vahel valida raske. Eriti mõtlemapanev on asi siis, kui aias on vähe ruumi ja maitse-eelistusi perel rohkem kui puid aeda mahub. Väikeaeda valige hoopis sammasõunapuud: väiksemale alale mahub neid palju, sest puude vahekauguseks võib olla üks meeter.

Parem veel – kui aiaomanikul hea silm ja käsi on, siis istutage sammasõunapuud tarbeaia asemel püsikupeenrasse. Oma kitsa püstise võraga on nad pilgupüüdjad nii õitseajal kui saagikoristuse eel.

Viimaseil aastail ongi nende kunagi väga kesine sordivalik oluliselt kasvanud ning sorte on praegu saada ülivarajastest ('Uldis') kuni säilitusõunteni ('Inese') välja. Lätis aretatud sammasõunapuud on väga hea maitsega ning meie oludes hea vastupidavusega – suvesortidest 'Uldis' ja 'Baiba', sügissortidest sobib magusa õuna armastajaile 'Zane' ning hapumagusate õunte eelistajaile 'Gatis'. Imehea mekiga säilitusõun 'Inese' on õigupoolest pigem pika tarbimisajaga sügisõun kui talisort.

Väikeaeda istutage perepuu – kaks puud kokku kaheksa sordiga pole mingi ime. Perepuu valikul eelistage puid, kellel sordid järjepanu küpsevad – kui üks lõpetab, siis teine alustab. Valmimise järjekorras võib perepuul olla näiteks suviõunad 'Pirja' ja 'Kasper', sügissordid 'Lembitu' ja 'Liivi kuldrenett' või mõni muu sarnasel põhimõttel komplekteeritud valik maitsvatest lauaõuntest.