Oma määrangus – lehtkaktuse vartega öökuninganna – polegi te kuigi palju eksinud. Tegu on tõesti lehtkaktusega ning Skandinaavia maades kutsutaksegi just seda taime öökuningannaks.

Eesti keeles kannab taim ametlikku nimetust suur lehtkaktus ning tema ladinakeelne nimi, mida kasutavad botaanikud, on Epiphyllum oxypetalum.

Inglise keelt kõnelevates riikides on suurel lehtkatusel veel üks hüüdnimi: hollandlase piip. See tuleneb taime õite iseloomulikust kujust.

Suure lehtkaktuse õienupud kasvavad sirgelt alla. Alles nädalake enne avanemist käändub õienupu tipp kahana üles ning puhkenud õis meenutab külgvaates tõesti piipu.

Taime valgeid õisi tolmeldavad looduses suured ööliblikad ning väikesed nektari- ja õietolmutoidulised nahkhiired. Ka aknalaual õitseva kaktuse õisi võib proovida tolmeldada.

Kui kõik õnnestub, saate küpseid vilju varasügisel. Enne söömist tuleks need ära koorida ja maitselt meenutab sisu ehk veidi üliküpseid tikreid.

Suur lehtkaktus on ilmselt kõige enam kasvatatav lehtkaktuse liik. Looduses kasvab ta Mehhikos, Guatemalas, Venezuelas ja Brasiilias. Kuigi täiskasvanud taim võib olla kuni 3 m kõrge, pole tegu mitte maapinnal kasvava kaktusega, vaid epifüüdiga.

Suur lehtkaktus kinnitab end oma juurtega võimsate vihmametsapuude okstele ning elab nagu orhideed ja bromeeliadki seal, et olla valgusele lähemal.

Mida teha, et suur lehtkaktus end teie kodus hästi tunneks?

Suur lehtkaktus tunneb end tavalisel toatemperatuuril päris mõnusalt, kuid talvel võib sooja ka veidi vähem olla. Siiski ei või lasta talvisel temperatuuril langeda alla 10°.

Kastke oma kaktust siis, kui mullapind potis on hakanud juba kuivama (talvel isegi veel harvem) ja võimaldage oma hoolealusele palju valgust. Otsese päikese käes võivad võrsed küll veidi punakaks tõmbuda, kuid selle pärast pole tarvis muretseda. Taim lihtsalt päevitab ja muutub talvel taas roheliseks.

Kasvumulla suhtes ei ole suur lehtkaktus kuigi nõudlik, kuid kõige paremini sobib kergem ja koredam, nõrgalt happeline muld. Näiteks sõnajalgadele mõeldud segu, millele olete veidi puukoorepuru lisanud.

Väga edukalt võib mulla hulka segada ka orhideede ümberistutamisel järele jäänud mulda. Suvisel kasvuperioodil aprillist septembrini võib suurt lehtkaktust paar korda kuus väetada õitsvatele toataimedele mõeldud kompleksväetisega.