Nakatunud pungi on lihtne ära tunda - need on ebanormaalselt suured ja üleni ümmargused. Terve mustsõstrapung on piklik ning terava tipuga. Ühes nakatunud pungas võib elada mitmeid lesti, kes punagasisuga maiustavad. Selle tulemusena jääb pung kevadel avanemata või vähese kahjustuse puhul avaneb ja temast kasvab moondunud leht. Nakatunud põõsa kasv jääb kiduraks ja marjasaak viletsaks.

Väikeses koduaias saab selle tüütu kahjuri levikut üsna lihtsalt kontrolli all hoida - piisab kui igal kevadel nakatunud pungad põõsastelt ära korjata. Kahjuritest paksud pungad tuleb kindlasti ära põletada - mitte mingil juhul ei tohiks neid visata komposti - seal saavad lestad rahulikult edasi areneda ja siis uuesti põõsastele suunduda. Kui mõni oks on pea täielikult nakatunud, on mõistlik ta võimalikult madalalt ära lõigata ja samuti põletada.

Oluline on teada, et mürgitades on pahklesta hävitamine äärmiselt ebaefektiivne. Kontaktmürgiga ei saa talle tavaliselt pihta ja süsteemne mürk ei pruugi talle mõjuda.