Pamplilt saab marju kuni külmadeni

 (3)
Pamplid kannavad väga rikkalikult vilja.
Pamplid kannavad väga rikkalikult vilja.Foto: Pixabay.com

Pampel on imeline taim seetõttu, et tema viljad hakkavad valmima just siis, kui vaarikad otsa lõpevad, ja neid jagub isegi külmade saabumiseni.

Pampel ehk aedmurakas (Rubus fruticosus) on roosõieliste sugukonda muraka (Rubus) perekonda pärismuraka (Eubatus) alamperekonda kuuluv kultuurliik. Tänu pamplitele saame maitsvate marjade söömise hooaega pikendada. Pealegi on need marjad väga magusad, mõne arvates isegi liiga lääged. Paljuski sarnaneb pampli kasvatamine vaarika kasvatamisega.

Peenra sobiv koht

Peenar tuleks teha valgusküllasesse kohta. Selleks ei sobi puudealune, kuhu otsest päikest ei pääse. Samas ei ole hea ka külmadele tuultele avatud kasvukoht. Pampel talub kuiva vaarikast paremini, kuid siiski ei ole hea, kui ta jääb põua kätte. Istutamiseks ei tasu valida sellist kohta, kus on pikalt seisev vesi, kuna ka liigne niiskus teeb talle kahju.

Muld peaks olema nõrgalt happeline või neutraalne, hästi kobestatud, umbrohust puhas ja toitainerikas. Peenrasse pange enne istutamist mulla viljakuse parandamiseks sõnnikut või komposti. Tehke maa istutuseelse harimise käigus võimalikult umbrohuvabaks ja kobestage korralikult.

Valige õige istik

Seotud lood:

Pampel paljuneb nagu vaarikadki juurevõsudega, seega saab uue peenra rajamiseks kasutada ka oma vanast peenrast välja kaevatud võsusid. Enda istikute kasutamisel valige tugevad, terve varrega istikud. Vartel ei tohi esineda haigusi, sest need võivad uude peenrasse edasi kanduda. Kaevake taimed välja võimalikult suure juurega, nii läheb uus taim kindlamini kasvama.

Pampleid saab osta nii nõuistikutena kui ka paljasjuursetena. Paljasjuursete ostmise puhul valige hästi arenenud juurestikuga taim, see näitab istiku elujõudu. Potistatud istikute puhul veenduge, et nad oleksid hästi juurdunud.

Kuidas taime istutada

Pampleid istutatakse nagu vaarikaid. Kui maa on korralikult ette valmistatud ja istikud muretsetud, saabki istutama asuda. Pange istikud mulda soovitavalt põhja-lõuna suunas.

Istutada võib sügisel või kevadel, nii kuidas on soovi ja aega. Kevadel istutades tuleks paljasjuursed taimed maha panna võimalikult vara kevadel. Kui istutamisega hiljaks jääda, võivad risoomil tekkinud asendusvõrsed istutamise käigus viga saada. Nõuistikutega seda probleemi ei ole.

Taimede vahe reas võiks olla umbes 1,5 m. Tehke labidaga mulda auk ja pange sinna taim nii, et see jääks veidi sügavamalt maa sisse, kui istik varasemalt oli. Ajage muld taime ümber laiali ja vajutage kinni. Soovitatav on taim pärast istutamist tagasi lõigata – see soodustab juurte arengut ja asendusvõrsete teket.

Istutamisel kastke taimi korralikult, seda muidugi juhul, kui ei ole piisavalt sademeid. Kui istikute juured on kuivad, võib neid vees leotada.

Pamplite viljad on väga magusad, seega on neid hea kasutada teiste marjadega koos. Foto: Pixabay.com

Pamplipeenra hooldadamine

Katke pamplipeenar multšiga, see vähendab umbrohtude kasvamist ja seega hilisemat rohimise vaeva. Kasutada võib saepuru, männikoori, hakkepuitu, turvast, põhku ja kõdusõnnikut. Multšikihti tuleks igal aastal täiendada, et kihi paksus ei väheneks, kuna alumine, mullaga kokkupuutuv kiht järjest kõduneb.

Kevadel väetage peenart komposti või kõdusõnnikuga, lisaks tasub anda ka mineraalväetist. Pampel vajab ka toestamist, et varred ei murduks ja saagi raskuse all maha ei vajuks. Toestamise võib jätta ka suve algusesse, kindlasti tehke see ära aga enne saagi valmimist. Kui saagi valmimise ajal on põud, kastke peenart. Kuna pampel õitseb ja kannab väga rikkalikult saaki, ei jõua ta põua korral oma vilju üles kasvatada ja need võivad jääda väga väikeseks või isegi ära kuivada.

Pampel vajab sarnaselt vaarikaga ka lõikamist. Oma saaki kannab ta ainult teise aasta okstel. Sügisel või kevadel eemaldage vilja kandunud varred. Lisaks tuleb ära võtta ka katkised, haiged ja reast välja kasvanud varred. Rida ei tasu jätta liiga tihedaks. Pampli varred on enamikul sortidel okkalised, seega ei tasu neid paljakäsi murdma minna, vaid kasutage oksakääre ja tugevaid kindaid.

Mida pamplist teha annab

Loe veel

Pampli vili on koguvili, erinevalt vaarikast eraldub ta koos õiepõhjast moodustunud valge südamikuga, mis on söödav. Tänu sellele säilivad viljad vaarikatest paremini ja on ka transpordikindlamad. Viljad on tumepunast kuni mustjat värvi, ümmargused kuni munajad. Suurus võib olla väga erinev, mõnest grammist kuni ligi 10 grammini. Maitselt on nad magusad, sisaldades üsna vähe happeid ja palju suhkruid. Viljade tumeda värvuse annavad antotsüaanid.

Pamplid sobivad nii toorelt söömiseks kui ka sügavkülmutamiseks. Tooreid või külmutatud marju saab kasutada näiteks kookide ja smuutide valmistamisel. Nad sobivad ka toormoosiks segatuna teiste sügiseste puuviljadega. Peale selle saab neist teha keedist. Moosi tehes lisage pamplile hapusid õunu või ebaküdooniat. Pampel annab moosile kena värvi ja magususe, õunad või ebaküdoonia annavad hapuka noodi, et moos ei tuleks liiga lääge. Pamplit võib samamoodi kasutada ka kompotis.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare