Paprika, mis sobib igal aastal ostukorvi



Paprika, mis sobib igal aastal ostukorvi
Purpurne paprikaShutterstock

Värvikirevate paprikate seas jäid silma tumevioletse värvusega magusa paprika seemned, sordinimeks 'Oda'. Kas tasub nendega katsetada?

Kuna värvus oli ikka tõeliselt veider, siis ei jäänud aednik Astrid Lepikul ühel aastal muud üle kui järgi proovida, kui tumevioletsed need viljad siis ikkagi on. Lisaks värvusele pakkus talle loomulikult huvi ka viljade maitse.

Kuna paprikad tahavad pikka ettekasvatusaega, külvas ta seemned veebruari lõpus. Et vältida pikeerimist, said seemned üksikult 5 cm läbimõõduga ja kookosmullaga täidetud pottidesse. Niiskuse hoidmiseks kattis ta külvipotid kilega. Tõusmed ilmusid vähem, kui kahe nädalaga.

Taimed kasvasid samas potis kuni väljaistutamiseni. Kuna kookosmuld ei sisalda toitaineid, siis võib köögiviljadele mõeldud väetiselahusega kasta paprikataimi kogu ettekasvatusperioodi vältel 3-4 korda kuus. Loomulikult said taimed lõunapoolsel aknalaual maksimaalselt valgust (alguses oli abiks ka taimelamp) ning neid tuli regulaarselt ja vastavalt vajadusele kasta ning kõveraks minemise vältimiseks ka keerata.

"Kasvuhoonesse istutasin taimed, millel ka õienupukesed näha olid, mõni päev pärast maikuu esimest nädalavahetust. Öökülmaohu korral katsin taimed kattelooriga. Mullaviljakuse parandamiseks sai paprikapeenar nii poollagunenud hobusesõnnikut kui sõelutud kompostimulda," pajatab Astrid, "madala kasvu tõttu taimed toestust ei vajanud, küll aga tuli kasvuhoones teha regulaarselt tavalisi hooldustöid nagu kastmine, rohimine, väetamine, mulla kobestamine."

Seotud lood:

Kuna tegu on madalakasvulise sordiga, siis taimede kõrguseks jäi veidi vähem kui pakil lubatud 40 cm. Esimesed viljad noppis aednik kompaktsetelt põõsastelt juuli keskpaigas (tegemist on varajase sordiga) ning neid jagus pika ja sooja sügise tõttu septembri lõpuni.

Koonusekujulised viljad kaalusid umbes 100 g ja olid küpselt toredat violetset värvi, üldse mitte mustjad, nagu seemnepakil oleval pildid. Viljad olid mahlased ja maitsesid nagu paprikad ikka.

Ta sõnab, et kuumtöötlemisel (ahjus ja pajaroogades) paprika värvus küll kannatas ja polnud enam nii isuäratav, kuid maitseomadused säilisid. Toorsalatites ja võileival andsid violetsed paprikad aga toredat värvinüanssi.

Loe veel

Toas laual seistes olid viljad nägusad pea nädala, pikemaaegsel seismisel kiskusid viljad niiskusekao tõttu veidi krimpsu. Jahedas säilisid viljad ilusatena peaaegu kaks nädalat.

Aednik Astrid Lepik otsustab igal aastal sordi 'Oda' kasuks.

Telli kohe ajakiri Maakodu ja võida imeline reis suvisesse Peterburi! Loosis kaks reisi!
Tellima!

 

 

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare