Leidke aias koht, kuhu vajate hekki. Alustage istutuskraavi rajamisega, seejärel võite kohale tuua paljasjuursed istikud.

Istikute hoidmine:

Lõigake oksakääride või terava noaga tagasi kõik murdunud või kahjustatud juured. Juurte kärpimine soodustab nende harunemist.

Arvestage, et päike ja tuul võivad kahjustada paljasjuursete istikute juuri. Sellised taimed ei pruugi kasvama minna. Sellepärast ärge võtke paljasjuurseid istikuid korraga kotist välja ega laduge istutuskraavi juurde valmis.

Juurte turgutamiseks pange taimed näiteks veeämbrisse. Soovitav on taimi paar tundi enne istutamist hoida vees.

Kui teil pole võimalik paljasjuurseid istikuid koheselt istutada, pistke nad kuivamise vältimiseks pundikaupa juuripidi suuremasse kilekotti ning katke juured niiske turba, saepuru või samblaga. Kotisuu siduge taimede juurekaela kohalt kinni.

Istikud võib ajutiselt panna pundis ka kohevasse mulda.

Kuidas valmistada ette istutuskraav:
  • Märkige maha tulevase heki koht: tõmmake tokkide vahele pingutatud nöör selle alguspunktist lõppu. Jälgige, et nöör jääks kaevatava istutuskraavi keskkohast veidi eemale.

  • Märkige nöörile näiteks pesulõksudega ära sobiva vahekaugusega taimede kohad.

  • Kaevake piki nööri umbes 30–40 cm laiune ning sama sügav istutuskraav.

  • Kobestage kraavi põhi aiahargi või labidaga ning täitke see poolenisti kompostmullaga. Veidi võib lisada ka mõnd aeglase toimega kompleksväetist.

  • Sobitage prooviks üks istik kraavi. Kui see jääb kas liiga kõrgele või madalale, võtke mulda ära või pange juurde.