Pidage meeles, et aeg-ajalt tuleb tomateid kärpida

Shutterstock

Selleks et kõik tomatid jõuaksid septembri lõpuks valmida, tuleb juuli lõpus–augusti alguses kärpida taimede latvu.

Pärast kärpimist ei kasva taimed enam edasi, vaid suunavad oma energia saagi kasvatamisele.

On hea teada, et õiest küpse tomati saamiseks kulub umbes kaks kuud. Kütteta kasvuhoones valmib meie oludes tavaliselt 6–8, ajutise kilekatte all 4–5 kobarat.

Kuidas kärpida tomateid:
  • Jätke kõige ülemise kobara peale 2–3 lehte ja siis eemaldage latv.

  • Lisaks sellele, et te järjekindlalt näpistate ära lehekaenaldest tarbetuid kõrvalvõsusid, eemaldage ka alumised lehed. Seda selleks, et õhk liiguks kasvuhoones paremini ning et ei leviks seenhaigused. Taimi on ka parem kasta, kui lehti ees pole.

  • Õige aeg alumisi lehti kõrvaldama asuda on siis, kui esimese kobara viljad hakkavad värvuma. Tehke seda kord nädalas, korraga murdke ära 2–3 lehte.

  • Ärge kartke eemaldada ka alumisi elujõulisi rohelisi lehti, sest viljad kasvavad vaid 2–3 kobarast allpool asuva lehe arvel.

  • Silmas tasub siiski pidada seda, et n-ö töötavate lehtede tsoon peab olema ladvast arvates vähemalt 1–1,2 m.

  • Kõik kärpimised-murdmised tehke hommikupoolikul, siis jõuavad haavad ööseks taheneda.

  • Tai­mejäänused viige alati kasvuhoonest ära.

Allikas: Targu Talita

Maakodu


Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare