Dārzs un Drava juulinumbris on kena ülevaade Lätis kasvavatest toompihlakaliikidest ja -sortidest, autoriks Inese Drudze Pūre katsejaamast. Meile võiks huvi pakkuda tähk-toompihlaka vorm, mis leiti juhuslikult kasvamas Riia lähedal Saulkrasti luidetel. See on väga varajane, saagikas ja maitsva, kuigi väikese marjaga.

Pūres paljundatakse ka lepalehise toompihlaka sorti ‘Thiessen', mis on suureviljaline ja meenutab maitselt natuke põõsasmustikat. (Toompihlakatest saab lähemalt lugeda Robert Piiri raamatust "Vähetuntud marjad aias", mis ilmus hiljuti kirjastusel Maalehe Raamat.)

Läti istikuturust annab ülevaate Anita Neilande koostatud raamat "Istanduse rajaja teejuht" ("Apstādījumu veidotāju ceļvedis 2008-2010"), mis on järjekorras juba seitsmes. Pealkirjast hoolimata saab iga aiasõber sellest hea ülevaate Läti suuremate puukoolide sortimendist; peale puude-põõsaste (okaspuid näiteks 450 taksonit) leiab siit kergesti ka ligi 1600 püsikusordi müügikohad.

Põllumajandusdoktor Antra Balode tutvustab LA-rühma liiliate (LA-hübriidid on pikaõielise liilia L. longiflorum ning Aasia liikide ja hübriidide ristandid) aretustöö võimalusi ja uuemaid sorte, sealhulgas enda loodud valgeõielist sorti ‘Sonora'. Liiliate aretustööst ja ristamisvõtetest räägivad ka tuntud selektsionäärid Dāvids Hercbergs ja Guntis Grants ajakirja Dārzā (Aias) suvenumbris. Ajakiri Dārza Pasaule (Aiamaailm) annab augustis ülevaate väikeseõielistest elulõngadest, autor Aivars Irbe.

Suve soojal hakul õitses Salaspilsi botaanikaaias tänavu rikkalikult virgiinia lumepuu (Chionanthus virginicus). See imekena põõsas on meilgi täiesti külmakindel, kuid tema paljundamine nõnda keerukas ja aeganõudev, et isegi Lätis kasvab neid vaid 6-7 tükki. Muid huvitavaid istikuid leiab aga Salaspilsi botaanikaaia laatadelt: sügislaadad on tänavu 20. septembril ja 4. oktoobril.

Muide, Baltimaade vanim ja sisukaim aiandusajakiri Dārzs un Drava tähistas tänavu mais oma 50. sünnipäeva, järgmised numbrid kajastasid rohkelt suure juubeli sündmusi. Toimus aiasõprade 19. kokkutulek, sedakorda Kuramaal Talsis, kus asub ka seemnefirma Kurzemes Sēklas peakorter. Linna kõige kõrgemale künkale Tigulimäele (105 m üle merepinna) rajati 30 aastat tagasi kena dendropark. Veel olid jutuks Cēsise (Võnnu) ja Bulduri aianduskooli lillepäevad, pojenginäitus Läti loodusmuuseumis, Euroopa suvelillepäevad Saksamaal Kleves. Käidi külas Kuramaa ja Võnnu kandi koduaedades, Rundale lossi roosiaias ning Sēme valla Rožulajā talus, kus poolteisel hektaril kasvuhoonetes kasvavad roosid.