'Kubanskaja Kometa' on kasvult madal puu, hästi varane (juuli lõpp-augusti algus), väga saagikas, viljad on suured ja ilusad. Jänes ütles, et kümmekond aastat tagasi peeti kõige varasemaks sorti 'Polli varane', ent 'Kubanskaja kometa' oma atraktiivsete viljade ja hea saagikusega lööb üle.

Selle sordi puhul on oluline õite või viljahakatiste normeerimine, kuna ta õitseb väga rikkalikult ning kui kõik õied lasta viljaks moodustuda, jäävad need oodatust oluliselt väiksemaks. Seega soovitab Jänes kas õisi või viljahakatisi puu küljest vähemaks noppida. Siis on lootust saada 50-60 grammiseid sordiomaseid vilju.

Kuna see ploom ei ole isetolmleja, vajab ta kõrvale kindlasti teist. Jänese sõnul on kõige sobilikum tolmeldaja 'Mara', ent sobib ka haraline ploomipuu ehk alõtša.

Tolmuandja 'Mara' valmib hästi hilja ehk septembri teisel poolel. Viljad on erkkollased, väikesed, keskmiselt 32-35 g, väga mahlased, kuid viljaliha on luuseemne ümber üpris hapu ja vili sobib rohkem konserveerimiseks. Eelkõige on see sort oluline tolmuandjana. Jänese sõnul on diploidsete (näitab kromosoomide arvu rakutuumas) sortide peamiseks puuduseks see, et luuseeme kipub viljalihas kinni olema.

Lisaks 'Marale' sobib 'Kubanskaja Kometa' tolmlejateks ka kaks uuemat sorti, mille Jänes 10 aastat tagasi Valgevenest tõi - 'Asaloda' ja 'Lama'. "Neid kahte sorti soovitan meeles pidada," ütles ta. "Tulemas on kaks head tolmuandjat."

Euroopa ploomidest ehk aedploomipuudest soovitab ta Rootsi sorti 'Jubileum'. Puu ise on suhteliselt madal,  väga saagikas, viljad valmivad septembri algupoolel ning on hästi suured - suuremad neist võivad olla isegi kuni 80 g, aga ka selle sordi vilju või viljahakatisi on oluline normeerida. Probleeme on sel sordil talvekindlusega, mistõttu on teda hea kasvatada üldse kas pehmemate talvedega piirkondades või siis leida talle koduaias külmade eest varjatum kasvukoht.  Talveks tuleks tüvi katta nt pruuni paberiga või mõne muu kaitsematerjaliga. "Kaks viimast talve on olnud üsna hukutavad sellele sordile," nentis Jänes. "Pole päris ära kadunud, aga külmub tüveni alla. Sügiseks kasvab küll uus võra peale, aga saagist oleme ilma." Siiski soovitab teadur sorti kasvatada.

Uuematest sortidest tõstab Jänes esile Ameerikast toodud sordi 'Mount Royal'. Tegemist on hästi hilise sordiga, mis valmib umbes samal ajal kui 'Victoria'. Viljad on tumesinised, ent pole väga suured, üsna saagikas, hästi talvekindel, isetolmleja ning hea maitsega. Tasub proovida, kui tahta hilist ploomi.

Pollis aretatud sort 'Sargen' on küll ammu aretatud, ent jäänud unustusse. Jänese sõnul tõusis see sort tähelepanu alla, kuna viimased talved on kaunis karmid olnud, ent 'Sargen' on Eesti sortidest kõige paremini vastu pidanud. Vili on munajas, keskmise suurusega, tumelilla, peal tugev vahakirme, keskvalmiv (augusti lõpus või septembri algul) ning puu suhteliselt madala kasvuga. Samuti väga saagikas. Ka tema vajab kõrvale tolmuandjat, kuna oma õietolmuga viljastub keskpäraselt. Sobivad tolmuandjateks 'Ave', 'Renklod Haritonovoi' või 'Tartu punane'.

"Sort 'Ave' peaks küll iga eestlase koduaias kasvama," sõnas Jänes. Maitse on hea, vili ilus ja suur. Viimastel aastatel pole saak raskete talvede tõttu hea olnud.

Veel üks hea kodumaine sort on varavalmiv 'Liisu', mis on endiselt populaarne. Vajab tolmuandjana sorte 'Emma Leppermann' ja 'Edinburgh'. Selle sordi puuduseks peavad paljud talveõrnust. Samas koges Jänes Polli aias hiljaaegu aga hoopis teist efekti: 2010 oli ränk talv, ent ootamatult hea saak tuli eelmisel suvel. Uskumatult, pole palju aastaid nii ilusalt saanud.

Eelpool nimetatud 'Renklod Haritonovoi' on Jänese sõnul tõeline eliitploom: hästi suure maitsva ja vürtsika viljaga, lillakassinine, tugeva vahakirmega, saagikas, hilisepoolne. Puu on laiuva, hõreda võraga ning isetolmleja. Puuduseks kipub olema tema talveõrnus.

Endiselt on hinnas vana hea  'Liivi kollane munaploom', kellel on tema kollast värvi viljade tõttu suur austajaskond. See sort paraku oma õietolmuga ei viljastu, lisaks õitseb ta ka hiljem kui enamus teisi, mistõttu sobivad talle tolmuandjateks hilise õitsemisega sordid nagu 'Märjamaa' ja 'Kihelkonna'. Hästi sobib tolmuandjaks ka sort 'Tulskaja tšornaja'.