Taime leidub kasvamas metsaraiesmikel, tee- ja kraaviservades ning ta õitseb juunist augustini. Põdrakanep on tõeline rahvataim Siberis, Ameerikas ja Tiibetis. Indianlased tarvitavad noori võrseid supiks. Kanada prantslased kutsuvad teda spargliks, salatile lisatakse ta lehti, pungi, noori õisi.

Raviks tarvitatakse maapealset osa, lõigatakse õite piirini õitsemise algul ja ajal. Taim kuivab hästi soojas ja tuuletõmbuses. Juuri kogutakse sügisel. Noor juur on magusamaitseline ning teda süüakse nii värskelt kui keedetult. Värskeid juuri on tarvitatud kui kartuleid, kuivatatud juurtest on valmistatud jahu. Muuseas, põdrakanepi juurtest on ka viina aetud, lisaks on ta ka hea meetaim.

Ravimiseks tarvitatakse lehti ja õisi, mis sisaldavad tanniini (10%), palju limaaineid, pektiini, kumariine, flavonoide, suhkruid, vitamiine ning alkaloide, mille koostist veel täpselt ei teata. Juur on rikas tärklise ja suhkrute poolest, seemnetes on 45% õli.

Põdrakanepi tee toimib rahustavalt, meenutades oma toimelt palderjani. Häid tulemusi on saadud krooniliste soolepõletike, gastriitide ja kõhulahtisuuse korral. Rahvameditsiin tunnistab teda kui vähi ja viljatusevastast ravimit. Krooniliste peavalude korral võib saada häid tulemusi juues põdrakanepiteed. Et tal on põletikuvastane toime siis on peenestatud puru raputataud halvasti paranevatele haavadele ja leemendavatele ekseemidele.

Põdrakanepitõmmis valmistatakse järgmiselt: Võetakse 2 spl peenestatud ürti, lisatakse 2 kl keeva vett ja jäetakse kuueks tunniks tõmbama. See on ööpäevane doos. Tarvitatakse päeva jooksul lonkshaaval.

Haavandtõve korral valmistatakse tee järgmiselt: Võetakse 3 spl peenestatud ürti, lisatakse 1,5 kl kuuma vett, lastakse aeglasel tulel keeda 15 minutit. Jahutatakse ja kurnatakse. Tarvitatakse 2spl korraga kolm korda päevas söögi ajal. Samamoodi valmistatud keedist võib tarvitada vigastatud naha vannitamiseks.

Teed tarvitatakse sapipõie põletiku, kollatõve ja jämesoole põletiku korral. Tee valmistamiseks võetakse 1 tl ürti klaasi keeva vee kohta, lastakse tõmmata ja tarvitatakse enne sööki.

Põdrakanepilehtedel on leitud antispasmaatiline toime, seetõttu on soovitatud astmahaigetele, samuti kõhukrampide korral (ka lastele).

Allikas: Aed ja mets kui apteek, Aili Paju, Maalehe Raamat