Tegemist on nurmenukuliste sugukonda kuuluva üheaastase umbrohuga, kes paljuneb seemnetega. Taime kõrguseks on 5-20 cm. Neljakandilised varred on nõtked, tõusvad või lamavad. Rootsutud lehed vastakad, ovaalsed kuni süstjad, alumised küljed väikeste tumedate täppidega. 

Oranžikas- või telliskivipunased õied on vaatamata oma väiksusele hästi silmapaistvad. Asetsevad nad üksikult pika varre otsas lehekaenlas. Õitseaeg on juunist augustini. 

Kuigi taimekese õite värv on kaunis ja silmapaistev, ei näita ta neid kogu päeva vältel vaid ainult päikselise ilmaga. Õied avanevad hommikul üheksa-kümne ajal ja sulguvad pärast lõunat kella kolme-nelja paiku. Ka pilves ja vihmase ilmaga on õied kinni. Seetõttu on taime peetud ka ilmaennustajaks, inglise keeles teatakse teda kui vaese mehe baromeeter (poorman´s barometer). 

Rahvameditsiinis on põld-varsapõlve kasutatud lahtistina ning neeru- ja maksaprobleemide korral. Temaga on ravitud haavu ja tuberkuloosi. Teda on kasutatud ka epilepsia ja vaimuhaiguste raviks, saksa keeles teataksegi taime kui narriravim (Gauchheil). Kuna taim on mürgine, siis temaga ravimisest tasuks siiski hoiduda.