Kirjelduse järgi on suure tõenäosusega tegu vaarika-varrepõletikuga (Leptosphaeria coniothyrium, Didymella applanta), mis on üks levinumaid vaarikahaiguseid.

Juba suve lõpul tekivad esimese aasta võrsete alumise osa pungade ümbruses sinakashallid või violetsed laigud. Laigud, pidevalt suurenedes, ümbritsevad sügiseks kogu varre.
Kevadel haigete varte koor lõheneb ja langeb maha. Varrepõletik põhjustab kuivamist ja pungade hukkumist. Saak väheneb tunduvalt, tugeva nakkuse korral kuivavad varred hoopiski. Lehtedel algab haigus servast ja kandub sissepoole. Nakatunud lehel areneb V-kujuline pruun, kollase servaga laik ning hiljem leht variseb.

Vaarika-varrepõletiku arengut soodustab istanduse halb veega varustatus (kuivale jäänud vaarikad on haigusele vastuvõtlikumad), vihmased ja niisked ilmad ning taimede tihe seis ja umbrohtumine.

* Haiguse vältimiseks tuleks kasvatada haigusele vastupidavamaid sorte ning hoiduda liigtihedast istutusest.
* Vaarikate kasvatamiseks valida tuultele avatud (taimed saavad rohkem õhku) ja päikseline kasvukoht ning tagada põuaperioodil taimede varustamine veega (kastmine).
* Istandus hoida umbrohupuhas ning istandiku hooldamisel vältida varte vigastamisest, sest sealtkaudu on haigustekitajal lihtne taime pääseda..
* Haiged ja saaki kandnud varred lõigata maha võimalikult madalalt ja kuiva ilmaga ning põletada koheselt.
* Tagada vaarikate tasakaalustatud väetamine.

Keemiline tõrje: Koduaias on lubatud Topas 100 EC. Pritsida enne õitsemist (umbes nädal enne õiepungade avanemist) ja pärast saagi koristamist.