Pomelo vili on väiksem kui pompelmuusil, kuid suurem kui greibil. Pompelmuusi vili võib kaaluda isegi kuni 6 kg, seega nagu meie väiksem kõrvits.

Pomelo viljad mahuvad kaaluvahemikku 0,5−2 kg. Vili on pirnikujuline või tipust ümaralt teravnev. Koor on väga paks, krobeline, valkjaskollane kuni rohekas ja viljasisuga tihedalt liitunud.

Tavaliselt on sisu helekollane, kuid aretustöö tulemusena on saadud ka heleroosa või valkja sisuga seemneteta vorme. Maitse on meeldivalt hapu ning seda parem, mida kleepuvam ja kortsulisem on koore pealispind.

Koortes sisalduv õli on hinnatav pagaritööstuses. Koore valge aluskiht on kibe ja mittesöödav. Vilja siseehitus sarnaneb ainult üldjoontes greibi omaga. Greibi mahlakotikesed on tihedalt üksteise vastu liitunud ja kui vilja noaga tükeldada, siis moodustavad nad ühise viljalihalõigu.

Pomelo pikad mahlaga täidetud kotikesed on välja arenenud üksteisest eraldi.

Vitamiinide, mineraalide ja hapete sisalduse poolest sarnaneb greibiga. 100 g pomelos on keskmiselt 100 mg C-vitamiini, mis katab täiskasvanud inimese ööpäevase C-vitamiini vajaduse liiaga.

100 g pomelot annab 38 kcal energiat. Viljalihast 89% moodustab vesi; kuivainest 92% moodustavad suhkrud, 7% valgud ja 1% rasvad.

Toorsalatitesse justkui loodud

Toatemperatuuril säilib pomelo kuni kaks nädalat. Esmalt tuleb sel eraldada paks koor ja võimalikult ka kogu koorealune valge kibedamaiguline vamjas kiht. Seejärel tuleb ta käte vahel jõuga pikuti pooleks tõmmata, eraldada sektorid (tavaliselt 16−18) ja neid kattev kõva nahkjas kest. Söögiks tarvitatakse üksteisest kergesti eralduvaid mahlakotikesi.

Pomelo on lausa loodud nii magusate kui soolaste toorsalatite komponendiks, andes neile vajalikku happesust ja sära – mahlapaunad kui miniatuursed jääpurikad!

Pomelo on sobiv koostisosa kala- ja mereandide salatites. Sobib ka kookide ja küpsetiste katteks, külmadesse küpsise- ja leivatortidesse.

Vilju müüakse tükikaubana. Tarbimisküpsust näitab see, kui vilja koor sõrmega vajutades kergelt muljuda annab.

Tahedamad salatid

Pomelosalat Hiina kapsaga

- 1 pomelo

- 1 väiksem Hiina kapsas

- 2 sl külmpressõli

- 1−2 sl valget veiniäädikat

- maitseks veidi suhkrut ja tibake soola

- 1 sl peeneks lõigatud värsket melissi

Puhastage pomelo ja eraldage mahlakotikesed üksteisest võimalikult väikeste kogumikena. Lõigake kapsas risti peenteks ribadeks ja tampige kapsalaastud puunuiaga kergelt läbi. Segage omavahel õli ning äädikas, suhkur ja sool. Valage kaste kapsalaastudele ja segage korralikult läbi. Kõige viimaks segage juurde pomelo ja tõstke salat tunniks külmikusse. Enne serveerimist segage salat veel kord kergelt läbi ja puistake peale hakitud melissi.

Pomelosalat valge rõikaga

- 1 pomelo

- 1 valge rõigas (daikon)

- 2 sl külmpressõli

- peotäis rukolat

- 1−2 sl valget veiniäädikat

- maitseks veidi suhkrut ja tibake soola

Puhastage pomelo ja eraldage mahlakotikesed üksteisest võimalikult väikeste kogumikena. Peske rõigas hoolikalt puhtaks ja riivige jämedalt. Rebige rukola näppude vahel väiksemaks. Segage omavahel õli ning äädikas, suhkur ja sool. Segage kõik komponendid omavahel läbi ja tõstke salat pooleks tunniks külmikusse.

Pomelosalat kaalikaga

- 1 pomelo

- 1 keskmise suurusega kaalikas

- 2 sl külmpressõli

- 1/2 sidruni mahl

- 1 tl musti või harilikke köömneid
või musta seesami seemneid

- 1 tl värsket tüümiani või piparmünti

- maitseks veidi suhkrut ja soola

Puhastage pomelo ja eraldage mahlakotikesed üksteisest võimalikult väikeste kogumikena. Peske kaalikas, koorige õhukeselt ning riivige jämedalt. Sidrunimahlast, õlist ja suhkrust segage salatikaste. Segage kõik komponendid omavahel läbi ja tõstke salat tunniks külmikusse.

Pomelosalat porruga

- 1 pomelo

- 200 g porrut

- 2 sl külmpressõli

- 1−2 sl valget veiniäädikat

- 1 sl peeneks riivitud värsket ingverit

- maitseks veidi suhkrut ja soola

Puhastage pomelo ja eraldage mahlakotikesed üksteisest võimalikult väikeste kogumikena. Puhastage porru, lõigake pikuti pooleks. Valgem ebavarre osa lõigake risti peenteks ribadeks ja mahlakam roheline osa väikese nurga all laiemateks ribadeks. Õlist, äädikast ja suhkrust segage salatikaste. Segage kõik komponendid läbi ja tõstke salat tunniks külmikusse.

Pomelosalat krevettidega

- 1 pomelo

- 200−300 g keedetud kooritud
krevette

- 2−3 punast mugulsibulat

- 2 sl külmpressõli

- 1−2 sl sidrunimahla

- 1 sl peeneks hakitud värsket tilli

- maitseks veidi suhkrut ja soola

Puhastage pomelo ja eraldage mahlakotikesed üksteisest võimalikult väikeste kogumikena. Valmistage õlist, sidrunimahlast ja suhkrust salatikaste. Puhastage mugulsibulad, lõigake need pikuti pooleks ja seejärel risti õhukesteks viiludeks. Segage kõik komponendid omavahel läbi ja tõstke salat pooleks tunniks külmikusse.

Pomelosalat porgandiga

- 1 pomelo

- 3−4 suuremat porgandit

- 2 sl külmpressõli

- 1/4 klaasi hapumat mahla

- 3−4 sl mett

- 2−3 sl jämedalt purustatud Kreeka pähkleid

- 1 sl näppude vahel puruks rebitud värskeid melissilehti

Puhastage pomelo ja eraldage mahlakotikesed üksteisest, jättes osa ka suuremasse kogumikku. Puhastage porgandid ja riivige jämedalt. Mahlast, õlist ja meest segage salatikaste. Nüüd segage kõik komponendid peale melissi omavahel läbi. Tõstke salat tunniks külmikusse. Enne serveerimist segage kergelt läbi ja puistake peale rebitud melissilehti.

Pomelosalat banaaniga

- 1 pomelo

- 2−3 tihkema viljalihaga banaani

- 1−2 sl külmpressõli

- 1 sidruni mahl

- 3−4 sl naturaalset marja-, vahtra-
või palmisiirupit

- 1 sl peeneks lõigatud sidrunheina (võib asendada sidrun-liivatee
või sidrunbasiilikuga)

Puhastage pomelo ja eraldage mahlakotikesed üksteisest, jättes osa ka suuremasse kogumikku. Koorige banaanid ja lõigake 0,5 cm paksusteks viiludeks. Õlist, mahlast ja siirupist valmistage salatikaste. Segage kõik komponendid omavahel läbi ja tõstke salat tunniks külmikusse.

Pomelosalat peediga

- 1 pomelo

- 200−250 g toorest aedpeeti

- 1 sidrun

- 1−2 sl külmpressõli

- maitse järgi pruuni suhkrut

- 1 tl musti või harilikke köömneid
või musta seesami seemneid

- näpuotsaga Pan-soola

Puhastage pomelo ja eraldage mahlakotikesed üksteisest võimalikult väikeste kogumikena. Peske sidrun ja riivige välimine värviline koor õhukeselt. Sidrunimahlast, õlist ja1 tl pruunist suhkrust valmistage salatikaste. Peske peet, riivige peeneks ja segage kohe juurde salatikaste. Segage kõik korralikult läbi ja lisage maitse järgi pruuni suhkrut. Valmis salat tõstke tunniks külmikusse. Enne serveerimist segage salat veel kord korralikult läbi.

Pomelosalat punase sibula ja granaatõunaga

- 1 pomelo

- 1 granaatõun

- 2−3 punast mugulsibulat

- 2 sl külmpressõli

- 1−2 sl valget veiniäädikat

- maitse järgi pruuni suhkrut
ja tibake soola

Puhastage pomelo ja lõigake terava noaga risti rõngjalt katki granaatõuna väline koor. Seejärel murdke õun pooleks – nii jäävad kõik seemned terveks ega eraldu mahla. Eraldage ettevaatlikult granaat-õuna mahlakad seemnepaunad. Puhastage sibulad ja lõigake õhukesteks viiludeks.

Valmistage õlist, äädikast ja 1 tl suhkrust salatikaste. Esmalt segage korralikult läbi pomelo, sibul ning salatikaste. Seejärel segage kergelt juurde granaat-õun ja ülejäänud suhkur. Tõstke salat tunniks külmikusse. Enne serveerimist segage kergelt läbi.

Pikantne puuviljasalat

- 1 klaas punaseid viinamarju

- 1 pomelo

- 10 datlit

- 6−8 kuivatatud viigimarja

- punast veini

- 2−3 sl jämedalt purustatud Kreeka pähkleid

- maitse järgi suhkrut

Lõigake datlid ja viigimarjad väiksemaks, asetage klaasi ja valage peale nii palju punast veini, et see kahekordselt ületaks puuviljade mahtu. Tõstke klaas ööpäevaks külmikusse.

Puhastage pomelo ja eraldage mahlakotikesed üksteisest, jättes osa ka suuremasse kogumikku. Peske viinamarjad ja lõigake terava noaga pooleks. Segage nüüd kõik komponendid omavahel läbi ja serveerige kohe koos jäätise või vahukoorega.