Lumi hoiab hästi sooja ning isegi krõbeda külmaga võib temperatuur lume all aastaringselt plusspoolel püsida. Lumealune elukeskkond on väga niiske ja nii ei teki taimedel dehüdreerumise ohtu. Kuni lumikate pole just ülemäära paks, jõuab taimedeni ka fotosünteesiks piisavalt valgust.

Paljud igihaljad taimed on võimelised säilitama oma fotosünteetilise aktiivsuse kogu talveks ja nõnda pikendama vegetatsiooniperioodi. Helsingi ülikooli teadlaste hinnangul moodustab näiteks pohla fotosünteetiline aktiivsus südatalvel paarikümne sentimeetrise lumekihi all umbes kolmandiku suvisest fotosünteesist, kui õhutemperatuur on kerkinud kümnelt miinuskraadilt viieteist plusskraadini – kogu aasta lõikes on see märkimisväärne.

Tegelikult on talvel oluline roll kõigi taimede elus: see, milline on olnud talv, mõjutab olulisel määral taimede edukust suvel. Pidevad külmumise ja sulamise tsüklid lumevaesel talvel lõhuvad taimede kudesid ning vähendavad nende võimet kasvada ja paljuneda ning võivad tappa olulise osa taimepopulatsioonist.

Lähemalt saad lugeda ja videot vaadata SIIT.