Kui rõdu või terrass on avatud tuultele, on külma mõju veelgi suurem.

Poti-elupuu saatus sõltub sellest, kui tugevalt vaas läbi külmus. Mida suurem anum, seda rohkem on seal mulda ning seda aeglasemalt see läbi külmub.

Olukord on parem ka siis, kui aiavaas või taimekast on maapinnaga kontaktis: sel juhul kiirgub sinna maa soojust ja suurem anum ei pruugigi läbi külmuda. Praegu on muidugi juba hilja potte maasse kaevata, seda oleks tulnud teha enne pinnase külmumist.

Kuidas kaitsta potipuud, et juured läbi ei külmuks?

  • Rõdul, terrassil või trepipealsel oleva poti põhja all on tavaliselt külm kivi- või betoonpind. Eriti külm põrand on sellisel rõdul, mis on alt lahtine. Pott tuleb külmast põrandast kindlasti isoleerida. Hea kaitsekihi saab põhja alla lauajuppidest vm puidust, samuti vahtplastist.
  • Katke mullapind paksult saepuru, peenestatud freesturba või puukoorepuruga.
  • Kerige ümber elupuu anuma mõni kiht pakasekangast või siduge mõnda muud soojahoidvat materjali, näiteks vahtplasti. Lõpuks mässige ümber poti kile, et soojustus nii peal kui külgedel märjaks ei saaks.
  • Kui rõdule või terrassile on sadanud lund, kühveldage ka seda nii poti peale kui ümber. Kohev lumi on parim isolatsioonimaterjal, mis ei lase külmal sisse tungida.
  • Poti ümber võib meisterdada ka seina ning täita poti ja seina vahele jääva ruumi saepuru, turba, puidulaastude vm kuiva ja koheva materjaliga. Head soojahoidjad on ka kivivill ja kortsutatud ajalehed. Hästi sobiksid selleks otstarbeks ka kuivad lehed, aga neid pole praegu kusagilt võtta.

Eelistage külmakindlamaid sorte

- Inimestele meeldib aiavaasi istutada ka kalifornia ebaküpresse, kuid korralikult sisse pakkimata need külmaõrnad okaspuud väljas külma talve kohe kindlasti üle ei ela.

- Iga-aastane jant katmisega tüütab lõpuks ära. Targem on istutada anumatesse sellised liigid, mis külma ei karda. Vaprad talvitujad on mägimänd, harilik mänd, harilik kuusk ja torkav kuusk, kellel on ka väga ilusaid sorte. Muret pole ka hariliku, roomava, sabiina ja Pfitzeri kadakaga.