Müügil olevaid eri tootjate kasvuturbaid on põhjalikumalt uurinud Eesti Maaviljeluse Instituudi taimekasvatuse osakonna vanemteadur, põllumajandusdoktor MALLE JÄRVAN, kes vastab ka järgmistele küsimustele.

Kas võib olla, et mingeid tähtsaid taimetoitaineid kasvuturvastes napib?

Paar-kolm aastat tagasi lasksin müügil olevatest kasvuturvastest (Eesti Turbatooted, Biolan) teha põhjalikud analüüsid Põllumajandusuuringute Keskuses. Selgus, et nendes on hästi vähe magneesiumi ja rauda. Madal on ka vase- ja boorisisaldus, kuid istikute kasvatamise aeg on lühike ning nende elementide vähesus ei anna end tunda.

Miks on magneesium tähtis?

Magneesium kuulub klorofülli koostisesse ja on seetõttu taimedele asendamatu, kuid tal on muidki tähtsaid ülesandeid. Taimede toitumises on magneesiumil kaks tugevat vastast – kaltsium ja kaalium. Mida rohkem on viimaseid kasvusubstraadis, seda raskem on taimel omastada magnee-siumi. Kaaliumisisaldus meie kasvuturvastes on piisav.

Eestis toodetud kasvuturbad saavad magneesiumi peamiselt turba neutraliseerimiseks kasutatud lubiainest. Järelepärimisel selgus, et turbale lisatakse lubjakivijahu, milles magneesiumi on väga vähe. Biolani toodete pakendil toodud teave, et turbasse on segatud dolomiitlupja 8 kg kuupmeetri kohta, tundub olevat eksitav, sest analüüsitud kasvuturvaste Mg-sisaldus oli selleks liiga madal.

Mg-sisaldust kasvuturvastes saaks väga lihtsalt suurendada nii, kui tootjad kasutaksid turba liigse happesuse neutraliseerimiseks magneesiumirikkamaid aineid, mida Eestimaal rohkesti leidub.

Näiteks lubjakivijahu ja dolomiidijahu segu või siis klinkritolmu. Eesti Maaviljeluse Instituudis tehtud mahukates uuringutes on leidnud kinnitust, et kui kasvusubstraadi valmistamisel kasutatud lubiaines on kaltsiumi ja magneesiumi suhe normaalne, siis kasvavad taimed hästi.

Kuidas avaldub rauapuudus?

Noored lehed kahvatuvad, tugeva puuduse korral muutub kogu lehestik helekollaseks. Taimel on kloroos ehk klorofüllivaegus. Õitsemisjärgus paprikal võivad kõige nooremad lehed muutuda helekollaseks või isegi täiesti valgeks. Taime kasv ja areng seiskub.

Uuringutest on selgunud, et rauapuudusel pidurdub ka juurte pikkuskasv, juured justkui köndistuvad, taim püüab veel asjatult moodustada juurekarvakesi, kuid need hävivad. Ise olen seda korduvalt täheldanud kapsataimekeste pikeerimise järel.

Kas ise saaks kuidagi kasvuturba toitainesisaldust parandada?

Ebaõnnestumise riski saab tõesti vähendada. Tegin vastavad arvestused. Näiteks kui ostate Eesti Turbatoodete kasvuturba koti mahuga 50 liitrit, lisage selle koguse kohta 15–20 g ehk umbes üks supilusikatäis magneesiumsulfaati ja umbes 2 g raudsulfaati.

Biolani 180-liitrise koti (Biolan for professional use) kohta pange magneesiumsulfaati 50–70 g ja raudsulfaati 5–6 g. Magneesiumi- ja rauapuuduse leevendamiseks sobivad hästi ka neid elemente sisaldavad kelaatsed ühendid.

Kuna lisatavad kogused on väikesed, siis ühtlaseks jaotumiseks lahustage need esmalt väheses vees ning siis segage lahus hästi hoolikalt kasvuturbasse. Enne kasutuselevõtmist laske turbasegul vähemalt mõni päev seista.

Aga lämmastik, fosfor, kaalium, kaltsium?

Kasvuturvastes olevast lämmastikust piisab istikute arenguks, lõpupoole võib suuremate taimede kastmisveele siiski lisada mõnd lämmastikurikast vedelväetist.

Ka fosforist peaks enamikule kultuuridest istikuperioodiks piisama, kuigi tomat ja paprika vajaksid veidi rohkem fosforit juba üsna varases eas, et moodustuks tugev juurekava. Kaaliumi on meil toodetud kasvuturvastes piisavalt, seda jätkub nii istikute kasvamiseks kui ka peaaegu kogu saagiperioodiks.

Enamasti on piisavalt ka kaltsiumi, mõnikord Biolani toodetes seda siiski napib.

Kui ohtlik on hallitus?

Kui tunnete koti avamisel tugevat hallituse lõhna, siis sellise substraadi kasutamine võib külvid hukutada. Ei maksa riskida, laotage turvas parem peenramaale mulla parandamiseks laiali või viige kompostihunnikusse.

Kui hallitus on tekkinud külvikastis olevale turbale, on põhjuseks õhuvaene tihenenud substraat ja jahedus. Siputage turbale veidi sõmerat liiva ja kobestage pind ettevaatlikult läbi.

Taimede kasvatamiseks ei ole kuigi hea liiga peeneks freesitud turvas.

Samal teemal leiate põhjalikumat lugemist ajakirjast Maamajandus nr 2, 2007 või Eesti Maaviljeluse Instituudi kodulehelt.