Kolinuks heal meelel välja kõik teisedki, aga parem veel veidi oodata. Öiste miinuste tõttu tuleb potiasukad ju jälle õhtuti esikusse tagasi tarida. Tassi nagu kass poegi. Aga mis teha, kui talveaeda pole. Ilmade soojenedes läheb ka esik liiga soojaks, mis koos valgusevaegusega pole teps hea. Samas, kui vahemerelised tegelased pole veel kasvu alustanud, siis taluvad nad hästi õige mitut miinuskraadi. Näiteks aprilli öökülmad ei tee neile väliterrassil enam midagi ning suurtes savipottides ei jõua muldki õieti jäätuda.

Aga jah, aprillini on veel veidi aega. Esialgu on potitaimedega terrassi kaunistamise hooaeg alles osaliselt alanud. Hmh, kui mõtlema hakata, siis pidid nad ju kõigest kaks kuud siseruumes hingitsema. Alles jaanuari algul sai teised sisse kolitud.

Vahel ma küsin endalt, et milleks möllata selle tülika potimajandusega? Niikuinii kasvavad nad kõik kunagi nii suureks, et talvel esikusse külmapakku enam ei mahu. Nojah, aga seniks on neist ometi aastate viisi rõõmu! Oma käega katsutavad loorber, mürt, õlipuu, mastikspistaatsia, karrilõhnaline itaalia käokuld, iilekstammed, foiniikia kadakad, magusa lõhnaline süüria mänd jne tekitavad vähemalt kevadest sügiseni illusiooni kodusest vahemerelise looduse killukesest.

Igal kevadel neid õue kolides tõden üllatusega: milline tore varandus mul ikka on! Ja ei saa kiusatusele vastu panna veel lisagi hankida. Näiteks mullu aprillis kaevasin ühest Aadria mere äärsest metsatukast kaasa sääraseid igihaljaid nääpse nagu laialehine fillüürea, vahemere lodjapuu ning kare smiilaks. Kes neid taimi tunneb, see teab, kui väga nad meeltesse toovad mälestusi vahemerelisest loodusest. Muuseas tasku pistetud jaanikaunast tuli välja mitu seemet, millest tärkas oma kuus jaanikaunapuu alget. Ja korgitamme tahaks ma veel ka...

Üks võimalus oma lemmikuimaid taimi pikki aastaid ohjes hoida on neist bonsaid kujundada. Bonsai-õlipuu võiks õige meeleolukas olla. Või rässakas jaanikaunapuu kääbus.

Mitmeid vahemerelisi puid-põõsaid saab meil aga suisa aasta ringi lageda taeva all kasvatada. Kuid see on juba omaette teema.