Pronksleht - maitsetaim, mis sobib ka lillepeenrasse
Läikiva mustjaslilla lehestikuga pronks-lutiklill ehk pronksleht (Perilla frutescens) on põnev lehtdekoratiivne suvik, mille noori lehti saab kasutada maitseandjana salatites, suppides ja marinaadides.
Kultuurtaimena kasvatatakse pronkslehte nii Indias, Hiinas, Koreas kui Jaapanis. Kaukaasias kasvatatakse teda köögiviljapeenral segus teiste maitsetaimedega ja lehedki leiavad ostjaid turul köögiviljaletilt, mitte aga lillepoest.
Seemned võib külvata otse avamaale, kuid eriti lopsakad taimed saab ettekasvatades. Pronksleht kasvab hästi nii poolvarjulisel kui päikselisel kasvukohal. Eelistab vett hästiläbilaskvat viljakat ja huumusrikast mulda.
Taimed taluvad hästi pügamist ja muutuvad nii veelgi ilusamaks. Pügamata taimed võivad kasvada kuni 80 cm kõrguseks, kuid kaotavad nii palju oma dekoratiivsuses. Pügatuna kasvavad pronkslehed 40–60 cm kõrguseks. Oma kodumaal looduses võib perilla kasvada kuni pooleteisemeetriseks. Õitseb hilja sügisel, sest õitsemiseks vajab taim lühikest päeva. Meil seemned ei valmi ja nende saamiseks tuleks taimed istutada sügisel katmikalale.
Lehti kasutatakse segus teiste maitsetaimedega salatite ja liharoogade maitsestamiseks, kus tugevdab maitsesegude lõhna. Lehed sisaldavad olulises koguses β-karotiini ja seda mõnel aastal isegi porgandist rohkem. Lisaks sellele on lehtedes palju vajalikke mineraalaineid ja organismi immuunsüsteemi tugevdavaid eeterlikke õlisid.
Perillasalat
100 g noori perillalehti, 100 g lehtsalatit, 100 g rediseid, 100 g murulauku või rohelist sibulat, 1–2 sl õli, 1–2 sl veiniäädikat ja maitseks veidi soola.
Lehed hakkida peenteks ribadeks, lisada juurde õhukesteks viiludeks lõigatud redis, segada juurde peenestatud murulauk, õli ja äädikas. Maitsete paremaks segunemiseks hoida enne tarvitamist tund aega külmkapis.
Allikas: "Maitsvad lilled", Toivo Niiberg, Maalehe Raamat; Viherpiha