Rippuv pudeliaed koosneb voolikute süsteemist ja taimestatud plastpudelitest, mis kinnitatakse kardinana vertikaalselt seinale, tarale või mõnele muule sobivale pinnale. Tilk-kastmisvoolikud koos tilgutitega on ühtlasi rippuva aia kandetoestik. Poolitatud pudelite ülaosad on lillepotid, need lükitakse voolikutele, suu allapoole, ja kinnitatakse sellele koos tilgutitega ühtlaste vahemikega.

See ülimalt lihtne konstruktsioon avab uusi võimalusi dekoratiiv- ja tarbetaimede kasvatamiseks. Asja üks häid külgi on see, et suurtes kogustes tekkivat plasttaarat saab taaskasutusse võtta.

Ühtlasi avaneb tohutu, seni kasutamata pinnapotentsiaal taimekasvatuseks: müürid, lagedad majafassaadid, steriilsed rõdud - kõiki neid saab sel lihtsal moel kaunistada õitsvate, lõhnavate ja viljuvate taimekardinatega. Eriti tore on nii elavdada kivilinna suurelamute väikesi rõdusid.

Aia põhiskelett

Pudeliaia rajamiseks on peale voolikute, tilgutite ja poolikute pudelite vaja veel teatud detaile, et voolikuid ühendada ja kinnitada.

Põhiskelett tehakse paksuseinalistest tilk-kastmisvoolikutest (seina paksus 0,9-1,2 mm, läbimõõt 16-20 mm). Vertikaalselt paigaldatavate tükkide pikkus oleneb tulevase aia kõrgusest. Voolikud ühendatakse ühes otsas T-detailide ning suhteliselt lühikeste voolikujuppidega nii, et tekiks kamjas moodustis.

Püstikute standardkaugus on 20-30 cm, aga vahekauguse võib määrata ka olenevalt kasutatavate taimede suurusest. Vabad ülespoole suunatud voolikuotsad kinnitatakse edaspidise ehituse käigus toestikule, horisontaalselt ühendatud alumised otsad ühendatakse veevärgiga.

Enne vabade voolikuotste kinnitamist tuleb tilgutid ja pottideks muudetud pudelipoolikud kinnitada voolikupüstikutele. Sinna lükitakse pudelid järjestikku, kael allapoole, jälgides, et tilguti jääks vähemalt 5 cm pudeli servast kõrgemale.

Tilguti paigale kinnitamiseks stantsitakse voolikule soovitud kohta auk, kuhu surutakse sisse tilguti nippel. Tilguti hoiab selle kohal paiknevat pudelit ning kastab alumist. Seda pudelite ja tilgutite vahelduvat rida jätkatakse seni, kuni on saavutatud püstiku soovitud kõrgus. Viimase pudeli kohale tuleb loomulikult panna ka tilguti.

Soovi kohaselt varustatud püstikud kinnitatakse väljavalitud kohale. Kui aed kavatsetakse seada seinale, tuleks sinna tüüblite abil kinnitada puuliist. On vajalik, et kinnituskruvid liistust mõne cm pikkuselt eenduksid, sest siis saab nende ümber painutada-kinnitada voolikute lahtised otsad.  Selleks et otsad oleksid veekindlalt suletud, tuleb need veel teist korda painutada ja kinni siduda.

Sobivad tilgutid

Tilgutite seast sobivad kõige paremini väiksema tootlikkusega variandid, mis võimaldavad paremini doseerida suhteliselt väikesi veekoguseid. Hästi sobivad Netafimi tilgutid PCJ-LCNL ja PCJ-HCNL, mille tootlus on 1,2 l tunnis.

Spetsiaalse tõkendsüsteemita niplite puhul võib kastmise lõpul juhtuda, et püstikutes olev jääkvesi voolab alumiste tilgutite kaudu alumistesse pottidesse. Nende ülekastmise vältimiseks võiksid allosas olla pisut suuremad pudelid suurema veevajadusega taimedega.

Kui vee kogus ületab substraadi veemahutavuse võime, imbub see pudelikaela ja vooliku vahel oleva kitsa pilu kaudu järjest alumistesse pudelitesse ning lõpuks maha. Rippaia alla saab paigutada lameda veekogumisvanni, et mahavalguv vesi ei rikuks põrandat vm kvaliteetset pinnakatet.

Ilutaimed, maasikad, ürdid

Kui konstruktsioon on paigas, on aeg täita potid substraadiga ja istutada taimed.

Taimede valik oleneb igaühe fantaasiast. Ilutaimede kõrval võib kasvatada maitsetaimi, nagu petersell, murulauk, liivatee, basiilik. Ka maasikad sobivad pudeliaeda, sel puhul on lisaboonus, et viljad ei puutu kokku mullaga ning jäävad puhtaks, ka on nad tigudele raskesti kättesaadavad.

Ilutaimede valik oleneb suuresti kohalikust kliimast ning taimede kasvuomadustest. Põhimõtteliselt võib pudeliaias kasvatada kõike, mis kasvab tavalises lillepotiski. Taimed ei tohi siiski olla ülemäära suurekasvulised.

Pudeliaeda on lihtne kasta - kindla vaheaja tagant avatakse vee pealejooksu kraan. Kuna pottides on mulda suhteliselt vähe, tuleb kasta lühikest aega, aga mitu korda päevas. Suvisel soojal ajal on osutunud piisavaks niisutada taimi 2-3 korda päevas iga kord 2-3 minutit.

Vedelväetist saab anda kastmistorustiku kaudu, muidugi võib ka käsitsi väetada.

Ajakirjast Gartenpraxis refereerinud  Virve Roost