Seda kõike erinevatel põhjustel: nii levitame haiguseid või umbrohtusid, paljud materjalid aga ei lagune ja rikuvad kompostihunniku tasakaalu.

Soovitav pole komposti panna ka liha ja kalatooteid, kuna need meelitavad kohale hiiri ning rotte.

Kindlasti tuleb tähele panna, et kompostihunnik pole koht kuhu valada või raputada aegunud või ülejäänud kemikaale ning taimekaitsevahendeid - need ei kao sealt kuhugi ja satuvad ringiga tagasi loodusesse ning meie toidulauale!

Kompostimiseks sobiv materjal on: tahked köögijäätmed, erinevad lehed ja pealsed, muruhake, hakitud peenikesed oksad, purustatud munakoored, kohvipaks, sügisesed lehed, aiamaalt korjatud umbrohi, turvas ja muld. Kompostihunnikusse võib panna ka lehtpuu tuhka, juhul kui seda pole väga suurtes kogustes ja kui koos puudega pole põletatud plastikut või muid ohtlikke aineid. Olgu märgitud, et plastiku ja muude ohtlike jäätmete põletamine on keelatud ja kahjustab keskkonda!

NB! Tänapäeval tasub otsida erinevatelt pakenditelt märget biolagunev sellest aga alati ei piisa, et pakendit julgelt kompostida. Sellised pakendid on mõeldud enamasti tööstuslikuks kompostimiseks ja vastavaid tingimusi on kodus väga keeruline saavutada.

Jaga
Kommentaarid