RETSEPT: Kuidas valmistada maitsvat purgiborši

 (8)
Purgiborš Foto: Astrid Lepik

Köögivilju sorteerides jääb ikka üle selliseid vilju, mis pikalt ei säili. Olgu nendeks siis väheldased, katkised või putukate poolt näritud kapsad, sibulad, porgandid vms. Üks võimalus on need köögiviljad ära kasutada hoidiste valmistamiseks.

Minul on kasutusel üks retsept, mida veidi muutes (punapeediga või ilma) kasutan nii salati kui supipõhja valmistamiseks. Ühest kogusest saab umbes 2,5 liitrit valmis hoidist.

Purgiborš

- 2 dl õli
- 0,5 kg porgandeid
- 1,2 kg kapsast
- 0,5 kg sibulaid
- 3-4 suurt tomatit
- maitse järgi musta pipart
- 2 sl soola
- 100 g suhkrut
- 2 loorberilehte
- maitse järgi tilli, peterselli, sellerit
- 0,8 kg keedetud punapeeti
- 2 sl 30% äädikat

Köögivili puhastada ja viilutada ribadeks noa või riiviga. Riivida peeneks ka eelnevalt keedetud punapeet.

Õli kuumutada, lisada ettevalmistatud porgand ning keeta poolpehmeks. Seejärel lisada kapsas ning keeta tasasel tulel aeg-ajalt segades 20 minutit. Peale seda lisada tomat, sibul ning maitseained - sool, suhkur, loorber, pipar ning keeta veel 15-20 minutit. Nüüd lisada maitseroheline (till, petersell ja seller) ja keedetud-riivitud punapeet, viimasena äädikas. Segada korralikult läbi. Keeta veel umbes 5 minutit, valada purkidesse ja sulgeda koheselt eelnevalt kuumutatud kaantega.

Supi valmistamiseks lahjendada purgi sisu veega 1:2, soovi korral võib lisada keedetud liha või vorstitooteid ning keedetud kartuleid.

Sama retsepti järgi, kui välja jätta vaid punapeet, saab supipõhja lihtsale köögiviljasupile, aga miks mitte ka täiendust mitmesugustele kastmetele. Külmalt sobib köögiviljahoidis hästi ka lihatoitude kõrvale.



Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare