Maailmas tuntakse kultuursorte taimedel, mida meil umbrohuna teatakse – võilill, takjas, teeleht, kortsleht, malts jt. Noored võrsed ja lehed sisaldavad küllaldaselt kõiki vajalikke vitamiine, eriti C-vitamiini ja karotiini, mida napib meie toidus just kevadel.

Alates tänasest, 17. aprillist, leiab Tartu Ülikooli botaanikaaia õppeklassis aset näitus “Umbrohi taldrikul”. Väljas on paarkümmend erinevat liiki taimi nii herbaarlehtedena kui ka pottides, mis kõik sobivad toidu valmistamiseks. Lisaks jagatakse retsepte taimedest, mida tasub potti panna. Toimub viktoriin ning toimuvad degustatsioonid.

Retsepte naadist:

Naadipesto

  • 100 g naati
  • 100 g riivitud mädarõigast
  • 100 g mahedamat kõvemat juustu
  • soola

Peske värskelt korjatud naadilehed, nõrutage ning peenestage hakklihamasinas, lisage riivitud mädarõigas ja maitsestage vähese soolaga. Hoideke segu toatemperatuuril 1 tund. Enne laualeandmist lisage riivitud juust ja segage korralikult läbi. Kasutage saadud pastat võileivakatteks või maitseseguna kalapuljongile.

Kevadine salat

Võtke peenestatud naati ja võilillelehti ning segage hapendatud naadiga vahekorras 1:1:3. Lisage veidi küüslauguga maitsestatud õli või karulauku ja õli ning laske seista kuni pool tundi, siis kaob mõru maitse.

Naadisupp

  • 2 l vett
  • 40 g kaerakruupi
  • 100 g naadilehti
  • 1 sl võid
  • 2 sl peenestatud tilli
  • soola

Keetke kruubid, lisage keeduveele, milles peenestatud naadilehed ja või. Laske tasasel tulel keeda, kuni kruubid pehmed. Siis lisage tilli ja maitsestage soolaga. Supile võite soovi korral lisada hapukoort, muna-, singi- või vorstilõike.

Naadi-nõgesesupp piimaga

  • 3 l piima
  • 300 g naadilehti
  • 300 g noori nõgeseid
  • 2 sl võid
  • 4 sl jahu
  • 1 sl suhkrut
  • 1 muna
  • soola
  • hakitud murulauku

Peske naadid ja nõgesed ning kuumutage vees keemiseni. Nõrutage ja mikserdage roheline mass peeneks. Sulatatud või segage jahuga, lisage peenestatud roheline ja vähehaaval keev piim. Muna kloppige vähese piima ja suhkruga, lisage supile, kui see on keema tõusnud. Maitsestage soola ja hakitud murulauguga.

Soovi korral lisage serveerimisel röstitud saiakuubikuid.

Kevadine kartulipüree naadiga

  • 800 g kartuleid
  • 1 klaas piima
  • 200 g naadilehti
  • 2 sl rasvainet
  • 2 sibulat
  • vett
  • soola

Nägusama roheka ja seejuures tervislikuma pudru saab, kui lisate naadi- või muid kevadisi lehti. Kasutada võib ühe või mitme taime lehti korraga. Paljude taimeliikide puhul saab omapärase maitsega pudru.

Koorige kartulid, tükeldage ja keetke soolaga maitsestatud vees pehmeks. Pestud lehed hakkige või ajage läbi hakkmasina, hautage rasvaines koos hakitud sibulaga ning lisage keedetud nõrutatud kartulitele. Valage juurde kuum piim ja püreestage või kloppige kergeks vahuks.

Naadikotletid

  • 1 kg noori naadilehti
  • 150 g mannat
  • soola
  • pipart
  • 2 muna

Keetke naadid poolpehmeks, ajage läbi hakkmasina, segage juurde 100 g mannat, maitsestage soola ja pipraga. Tainast lusikaga võetud kotletid puistake üle mannaga ja seejärel kastke klopitud munavahtu ning praadige kuldpruuniks.

Naadi-odrakruubikotletid

  • 1 ½ kl kruupe
  • 1 puljongikuubik
  • 4 ½ kl vett
  • 200 g peenestatud naadilehti
  • hakitud sibulapealseid
  • soola1 muna
  • rasvainet praadimiseks

Hautage kruubid puljongis pehmeks, lisage peenestatud naadilehed ja sibulapealsed. Kui puder jahtunud, lisage muna ja vormige väikesed kotletid ning praadige kuldpruuniks. Sööge soojalt hapukoore või teravamaitselise kastmega.

Naadipirukad

  • 1 kg hautatud naati
  • 4 kl keedetud riisi
  • 4 kõvakskeedetud muna
  • soola
  • pipart

Peenestatud naadilehed segage hakitud muna ja riisiga, maitsestage ning kasutage täidiseks väikestele pirukatele.

Näitus “Umbrohi taldrikul” on avatud 17. aprillist 28. maini ning seda saab külastada iga päev kell 10-17. Sissepääs on botaanikaaia piletiga.