300 g porgandit
200 g kartulit
200 g soola- või hapukurki
200 g rohelist konservhernest
1 sibul
1/2 klaasi taimeõli
soola

Peet, porgand ja kartul pesta ning keeta soolaga maitsestatud vees eraldi nõudes pehmeks ja jahutada. Juurviljad puhastada, lõigata väikesteks kuubikuteks, valada peale õli. Sibul puhastada ja hakkida peeneks, kurk lõigata väikesteks kuubikuteks. Kõik komponendid segada ja maitsestada soolaga. Salat tõsta tunniks külmikusse.

Punane salat

200 g keedetud peeti
200 g kergelt hautatud punast peakapsast
100 g kirsikompotti
100 g hapusid õunu
2 sl õli
1 sl punast veiniäädikat

Värske kapsa borš

300 g pehmemat veiseliha
1-2 sl võid
500 g peeti
2 sibulat
1 porgand
200 g valget peakapsast
1,25 l köögiviljapuljongit
1 loorberileht
1 sl punast veiniäädikat
soola
musta pipart
2 kuhjaga sl hakitud petersellilehti

Liha lõigata väiksemateks tükkideks ja pruunistada kergelt kuumas või keedunõu põhjas. Lisada maitseained. Sibul ja porgand puhastada ning lõigata koos kapsaga peenteks ribadeks. Peedid riivida peeneks ja panna kõrvale. Ülejäänud köögiviljad lisada lihale, segada läbi ja kuumutada mõni minut. Lisada loorberileht ja valada juurde puljong. Lasta keema tõusta ja keeta 30 minutit, lisada riivitud peet ja keeta mõni minut. Selle ajaga annab riivitud peet supile värvi ja maitse. kuid ise jääb pisut kargeks. Nüüd maitsestada supp äädika, soola ja pipraga. Peale puistata hakitud peterselli. Serveerida jämeda nisuleiva või sepikuga ja eraldi anda kõrvale riivitud mädarõikaga maitsestatud hapukoort.

Punapeedikook

2 klaasi riivitud toorest punapeeti
2 klaasi nisujahu
1,5 klaasi suhkrut
1,5 klaasi õli
250 g sulatatud võid
4 muna
4 tl küpsetuspulbrit
2 tl jahvatatud nelki
2 sl kakaopulbrit
2 sl jämedalt purustatud sarapuupähkleid

Kuivained segada omavahel. Koorida ja riivida toore punapeet hästi peeneks. Segada riivitud peet koos rasvainega kuivainesegu hulka. Lisada klopitud munad. Määrida koogivorm võiga ja puista üle pähklipuruga. Valada tainas ümmargusse seest auguga vormi ja küpsetada 175 kraadises ahjus umbes tund, lasta jahtuda ja lüüa vormist välja. Valmis koogile puistata tuhksuhkrut.

Allikas: "Peet aias ja köögis", Maalehe Raamat