Päris nii autor siiski ei väida. Ebaküpressi (Chamaecyparis) perekonnas on seitse liiki, kellest mägi-, kalifornia, nutka ja tömbiokkaline ebaküpress võivad meie kliimas õues kasvada küll.

Palju sõltub kasvukohast, mis peab olema soe ja tuulte eest varjatud. Ebaküpressid sobivad paremini pehmema kliimaga Lääne-Eestisse ja saartele, sest enamik neist pole meil täiesti talvekindlad.

Mainitud artiklis on juttu nendest liikidest, mis on nii külmaõrnad, et ei ela väljas Eesti talve üle. Selline on näiteks lõhnav ebaküpress (C. thyoides). Imeilusa õhulise võraga suureviljaline küpress (Cupressus macrocarpa) on teisest perekonnast, kuid pole vähimatki lootust, et temagi meil õues kasvaks.

Kalifornia ebaküpressi (C. lawsoniana) puhul aga hoiatab kirjutaja, et karmima talvega aias kasvav puu tõenäoliselt hukkub. See silmatorkavalt kaunis okaspuu on väga külmaõrn ja tundlik kevadise päikesepõletuse suhtes. Näiteks pärast karme talvi 2002/2003 ja 2005/2006 oli kogu Eesti täis pruunistunud kalifornia ebaküpresse, neid hävis massiliselt.

Kui te ikka väga tahate neid ilusaid puid oma aeda, siis tehke enne selgeks, kui kaua suudate-viitsite neid talveks katta. Korralikus puukoolis hoiatatakse alati, et see liik ei ela karmi talve üle ning soovitatakse kasutada pigem suve ja sügise haljastuses.

Aiapidajate kogemused on näidanud, et kalifornia ebaküpress võib vastu pidada palju aastaid, kui on pehmed talved. Aga siis tuleb ikkagi üks selline, mis temalt elu võtab.

Hekki ei maksa kohe kindlasti kalifornlastest teha, sest nad on nii ebakindlad.