Ristik (Trifolium) on ühe-, kahe- ja mitmeaastaste rohttaimede perekond liblikõieliste sugukonnast. Teatakse umb 300 liiki, Eestis kasvab looduslikult 11 liiki. Lehed on ristikul kolmetised (harva leiduvat neljalehelist ristikheina peetakse õnne sümboliks), õied on nutitaolises, kobarjais v sarikjais õisikus. Viljaks on sõltuvalt liigist 1-6 seemnega raskesti avanev kaun.

Kirjanduse andmeil on Euroopas ravimtaimena kasutatud peamiselt aasristikut (punane ristik) (Trifolium pratense), Eestis aga valget ristikut (Trifolium repens).

Aasristiku sulglehekesed on äraspidimunajad või elliptilised, sageli heledamate laikudega. Varred on karvased. 10-40cm kõrgune puhmik on püstiste või tõusvate vartega. Õisikud võivad olla hele- kuni tumepunased, vahel harva ka lillakaspunased, õitseb maist septembrini. Leidub niitudel, karjamaadel, tee-, põllu- ja kraaviservadel.

Aasristikust aretatud punast ristikut (T. Sativum) kasvatatakse põldudel kultuurtaimena. Punase ristiku varred on paljad, puhmik kasvab kuni 80cm kõrguseks, õitseb juunist septembrini.

Valgel ristikul on varred roomavad ja harunenud, sõlmede kohalt juurduvad ja ladvast tõusvad. Lehed kuni 12cm pikkuse püstise rootsuga. Sulglehekesed äraspidimunajad. Peamiselt valged õisikud on hõredad, pikkadel raagudel ja hästi lõhnavad. Leidub niitudel, muruplatsidel, teede ja kraavide ääres.

Ravimtaimena võib kasutada mõlema ristiku kogu maapealset osa, eriti väärtuslikud on ristiku õisikud. Viimased sisaldavad eeterlikke õlisid, parkaineid, kumariinhapet, C-vitamiini, karotiini jpm.

Õitsemise ajal kogutud õisikud kuivatatakse õhurikkas ja päikese eest varjatud kohas.

Õisikutest valmistatud teest on abi kroonilise bronhiidi, köha ja astma korral, samuti on ta hea rögalahtisti ja diureetikum. Teel on rahustav toime, teda kasutatakse ka külmetuse ja higistama ajava vahendina. Ristikutee aitab alandada vererõhku ja vähendada viimasest tulenevat peavalu. Ristikust on abi ekseemi ja psoriaasi ravimisel, leevendust saavad nahapõletikud ja mädased haavad.

Ristik aitab naistel vähendada menopausiaegseid vaevusi ja tal on olnud oluline roll vähihaiguste ravimisel.

Õisikutest tehtud mähised aitavad leevendada liigesevalu ja reumat. Reumahaigele mõjuvad hästi ka ristikuvannid. Südametegevuse tugevdajana kasutatakse ristikutinktuuri.

Tee valmistamine
Võetakse 2-4spl õisikuid klaasi keeva vee kohta ja lastakse soojas seista kuni 10 minutit. Juuakse 3-4 korda päevas umbes veerand klaasi korraga.

Tinktuuri valmistamine
20g õisikutele valatakse peale pool liitrit viina ja suletakse korgiga. Pudelil lastakse päikselises kohas 10 päeva seista. Pruugitakse 1-2 spl päevas.