“See on täitsa põrguvärk kohe!” ei suutnud teine Saikla marjakasvataja Noimi Paulus hakkidest rääkides emotsioone vaka all hoida. Tema sõnul tulevad hakid surnuaias asuvast elupaigast ja laskuvad parvedena maasikapõllule, kirjutab Saarte Hääl.

“Kui sa selle maha magad, siis on sul põld poole tunniga maasikatest puhas. Nad võtavad ühe nokatäie igast marjast ja ongi aamen,” lausus maasikakasvataja, kes on mõnel aastal hakkide tõttu kaotanud paaritonnisest saagist kuni viiendiku.

Hakkide peletamiseks laseb Noimi Paulus esmalt jahimehel ühe linnu maha lasta ja riputab selle siis jalgupidi põllu äärde üles. Pärast püssipauku on hakid lausa mitu päeva kadunud ja kui nad siis välja ilmuvad, kostab suurt hädakisa ja linnud tiirutavad põllul maasikakorjajate peade kohal. “Nad tulevad sind ründama, nad on vihased su peale, et see surnud lind seal ripub,” selgitas Noimi Paulus, kelle sõnul kulub lindudel rahunemiseks paar päeva, pärast mida nad inimese kohalolekul põllule enam ei tiku.

Noimi Paulus on katsetanud ka maasikataimede katmist peenravõrguga, kuid oodatud tulemust see hakkide puhul ei anna. “Toksib läbi võrgu ja kui lendu tõuseb, tõmbab võrgu küünistega kaasa ja viib kuskile hunnikusse lennu pealt,” kinnitas ta.