Tundub, et viimasel ajal on peamised põhjused järgmised.

- Liiga madal niitmine. Madal sametine muru on küll imeilus, kuid vajab hoolikat kastmist, sest päike pääseb mullale lähemale ja kuivatab seda rohkem kui pikema taimestiku korral. Madalat muru, mida tihedalt niidetakse, tuleb kindlasti väetada, sest kasvamiseks vajavad murutaimed jõudu.

- Niidese jätmine murule. Rohulõikmete lagunemisel tekivad küll taimedele vajalikud toitained, kuid esmalt on vaja lagunemiseks lämmastikku. Lagunemata rohuhake tekitab mulla pinnale viltja kihi, mis takistab vee ja toitainete jõudmist sügavamale.

Murutaimede juurestik muutub pinnapealseks, sellest tingitult väheneb tallamiskindlus ning taimik muutub külma- ja põuatundlikuks. Kõrreliste kasv ja võrsumine on häiritud. Tekivad tühimikud, mille hõivab sammal.

Seega saab sambla teket vältida, kui kasutate kogumiskorviga niidukit ning kastate ja väetate muru korralikult.

Suve lõpus muru puhtaks

Sambla vastu murus saab võidelda poes müüdavate vahenditega, kuid ükski neist ei likvideeri sambla tekke põhjust pikaajaliselt.

Müügil on muruväetisi, millele on lisatud samblatõrje vahendit. Neid võib kasutada veel suve lõpuski sammaldunud muru puhastamiseks. Pruunistunud sambla saab kergelt välja rehitseda ja tühimikud jõuavad veel enne talve kõrrelistest täis kasvada.

Sambla tekke üheks põhjuseks peetakse niidese jätmist murule. Kevadine ja suvine rohuhake jõuab veel enam-vähem laguneda ning pakub taimikule põuasel ajal päikesekaitset, kuid alates augustist tuleks niidukil kasutada kindlasti kogurit või niides muruluuaga välja harjata.

Kui jätate suve lõpul ja sügisel niite murult koristamata, hakkab see lagunedes kulutama ümbritsevas keskkonnas olevat lämmastikku. Meie sügis võib olla vahel väga pikk ning murukõrrelistele ei jagu enam süüa (lämmastikku). Sammaldele selline olukord aga väga meeldib ja nad võtavad võimust.

Sellisel juhul on hea kasutada kiire toimega kastmisväetist või vähese lämmastikusisaldusega sügisväetist. Sobib ka pikatoimeline püsiväetis, kui seda anda vähem (½–⅓ kasutusnormist).

Jälgige kindlasti, et vast rajatud muru ei kannataks toitainetepuuduse käes, sest noorel murul ei ole soovitatav teha keemilist umbrohu- ja samblatõrjet. Kui rajasite muru alles augustis, kasutage pigem spetsiaalset uue muru väetist.