Äraõitsenud ja surnud sirmbambuste asemele kasvavad seemneist uued taimed väga aeglaselt.

Siledad sirmbambused hakkasid oma kodumaal Hiinas õitsema juba 10 aastat tagasi ja panid looduskaitsjad muretsema, sest just sirmbambused on ohustatud hiidpanda põhitoit. Ka Eestimaal käituvad bambused sarnaselt oma Hiina sugulastele.

Sirmbambus (Fargesia nitida) läks õitsele

Ilutaimena kasvatamiseks paljundatakse sirmbambuseid vegetatiivselt.

Tartu botaanikaaia sirmbambus on ostetud 10–12 aastat tagasi Juhani puukoolist. See pole aedniku sõnul esimene kord, kui ta bambusel õisi näeb. Esimest korda olid ühel taimel väikesed õied ka eelmisel kevadel.

Ülle Reier selgitas, et ilmselt eelmisel aastal ei õitsenud sirmbambus nii rikkalikult, et taim saanuks signaali, et ülesanne on täidetud ja võib rahus ära surra. Reieri sõnul saavad aednikud ka trikitada, et oma bambuseid surmast päästa.

Sirmbambus (Fargesia nitida) läks õitsele

«Kui õitsevad vaid üksikud võsud, siis lõigatakse need maha, juurikas kaevatakse välja, tükeldatakse paljundamiseks ning pannakse hästi väetatud mulda. See kõik võib taime surma edasi lükata, aga ei pruugi,» lausus ta.

Bambuselisi on ligikaudu 1500 liiki ja väga erinevaid, mis tähendab, et nende õitsemistsükkel on samuti erinev. Mõned liigid õitsevad igal aastal ega sure ära. Need liigid, mis õitsevad pika aja tagant korraga, enamasti ka surevad. Samuti on antud taime puhul tegu sordiga. Ühesõnaga: põnev nähtus asjast huvitatutele.

Sirmbambus (Fargesia nitida) läks õitsele