Sidruni asemel võib kasutada ebaküdooniat

 (4)
Ebaküdoonia
EbaküdooniaFoto: Wikipedia

Praegu müügil olevad sidrunid (Lõuna-Aafrikast või Lõuna-Ameerikast) on meie mõistes hirmkallid. Samas võib-olla on teil aias vilju täis ebaküdooniapõõsas.

Kodune ebaküdoonia on nn Põhjamaa sidrun, mis alates septembrist võib asendada nii sidrunhapet, sidrunit kui ka muid tsitruselisi, isegi jõhvikaid.

Ebaküdoonia lõike sobib lisada teele ja teistele jookidele, seljankale, boršile, salatitele ja ka kalaroogadele.

Arooniakeedis

- 1 kg arooniaid

- 4–5 ebaküdoonia vilja

- 1 kl vett

- ½ kg suhkrut

Pange puhastatud ja pestud arooniad vähese veega keema. Ebaküdoonia viljad peske, lõigake neljaks, eemaldage seemned ja lõigake õhukesteks viiludeks. Lisage viilutatud ebaküdooniad arooniatele ja hautage tasasel tulel pehmeks. Siis lisage suhkur ja keetke veel umbes 20 minutit. Riisuge keetmise ajal vaht, eriti pärast suhkru lisamist. Keedis pange kuumalt purkidesse ja kaanetage.

Suvikõrvitsapüree

- 1 kg tükeldatud suvikõrvitsat

- 4–5 ebaküdoonia vilja

- 300–500 g suhkrut

- jahvatatud kaneeli

- 1 kl vett

- ½ tl soola

Puhastage ebaküdoonia viljad seemnetest, lõigake õhukesteks viiludeks ja pange veega keema. Pehmeks keenud ebaküdoonia tehke püreeks.

Koorige ja puhastage ülekasvanud suvikõrvitsad seemnetest, tükeldage ning keetke eraldi nõus pehmeks, seejärel püreestage. Siis segage mõlemad püreed kokku, lisage suhkur, maitsestage kaneeliga ning pidevalt segades kuumutage tasasel tulel keemiseni. Pange püree kuumalt purki, sulgege õhukindlalt.

Seotud lood:

Merje Mulgimaalt

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare