Maitsetundlikkuse kontroll

Toreda liaani eestikeelne nimetus sidrunväändik (samuti venekeelne лимонник) on väga tabav, tal on tõesti sidrunit meenutav aroom. Lehti muljudes on seda hästi tunda. Viljadel, õieti küll seemnetel, on omapärane vaigu maitse. Viljaliha ise on hapukas.

Taime hiinakeelne nimetus wuˇ wèi zi (五味子) – viie maitsega mari – aga üllatab. Väidetavalt on hiina sidrunväändiku viljal viis maitset: magus, hapu, kibe, soolakas ja terav (vürtsikas). Vilju maitstes saate seega oma maitsetundlikkuse proovile panna. Hiina traditsioonilises meditsiinis on need viis maitset väga tähtsad ja sidrunväändik kuulub seal 50 põhilise ravimtaime hulka.

Tervistav mõju

Hiinlased, jaapanlased, venelased ja mitmed teisedki rahvad hindavad sidrunväändikku toonikumi ja üldtugevdava vahendina väga. Värskendavalt mõjub ta nii füüsisele kui vaimule, kusjuures mõju on kiire, aga erutusseisundit ei kaasne. Toonikum tugevdab nii südant kui närvisüsteemi. Kaug-Ida rahvad tavatsevad pikemale rännakule sidrunväändiku kuivatatud vilju kaasa võtta. Nii teevad ka kohalikud sooblikütid jahile minnes.

Sidrunväändikku võib kasutada ka pärast pikemat põdemist, lihtsalt väsimuse ületamiseks või vastupidavuse suurendamiseks.

Ergutava toimega sidrunväändik mõjub samas vererõhku alandavalt, kuna laiendab veresooni. Sidrunväändikku pruugitakse ka kopsuhaiguste korral. Pikemal tarvitamisel suureneb kopsumaht ja lihastoonus, mõnel juhul kehakaal. Taime kasutatakse ka mao- ja maksapõletiku raviks. Väidetavalt pidi hästi mõjuma isegi nägemisele ja eriti just värvitajule.

Kõik see ilus ravimtaimejutt aga ei tähenda, et ainult ühte taime tarvitades saategi ennast terveks ravida. Kuna iga organism on unikaalne, ei saa keegi päris täpselt öelda, kuidas mingi ravimtaim toimib meie kehas, mis on omaette keeruline keemiatehas.

Oma aias jalutades võite sidrunväändiku mõnusaid hapukaid marju ikka suhu pista. Õhtul enne uinumist söödud marjad võivad aga une ära rikkuda. Sidrunväändiku puidust tehtud koorega teed on samuti aeg-ajalt hea juua, kui on tarvis toonust tõsta. Tee läheb keetes mõnusalt punaseks.

Loe tervet artiklit ajakirja Maakodu märtsi numbrist.