Lätlaste kevadlaat jättis ääretult hea mulje nii taimevaliku kui korralduse poolest – õhkkond oli rahulik ja pingevaba, istikud ja muu kaup kenasti eksponeeritud.

Samal ajal toimus ka käsitööliste aastalaat, kus pakuti lõnga, linasest kangast õmblustooteid, ehteid, kudumeid, sepiseid, puidust esemeid jne. Vähesel määral oli väljas ka kohalikke toidutootjaid juustu, maiustuste, liha- ja pagaritoodetega.

Üritus väärib kiitust veel selle eest, et sissepääs oli kõigile tasuta ja parkimine (samuti tasuta) oli hästi korraldatud. Kohalike rahvatantsijate-taidlejate kanda oli laada meelelahutus.

Kirev lillevalik

Suve- ja püsilillede valik oli mitmekesine nii liigiti kui sorditi. Leidus nii vanu armsaid talulilli kui ka uusi ja vähem levinud ning eksootilisemaidki asju.

Lõuna-Euroopas pikka aega armastatud helmik- ja pisipöörised tungivad üha enam populaarsust kogudes põhja poole. Ka Läti taimekasvatajad pakkusid neid laias valikus. Huvitavamad sordid olid näiteks ‘Electric Lime’, ‘Sweet Tea’ ja ‘Plum Royal’, nende hinnad jäid vahemikku 2.50–2.98 latti ehk 3.57–4.26 eurot (eurodesse ümber-arvestamisel tuleb summa jagada vahetuskursiga 0,7).

Silma jäid päevakübara kollaste ja oranžide õitega kaunid sordid ‘Flame Thrower’ ja ‘Sundown’ – istik 3.50 latti (5 €). Suurte ja võimsate hostade seas jäi silma ka mini- ja kääbusvorme.

‘Perehorn’, ‘Lavender Fair’, ‘Rikugi Sakura’ ja ‘Yellow Tail’ on vaid mõned näited siberi võhumõõga põnevast sordivalikust. Hind 1.70 latti (2.43 €). Lai valik oli ka pojenge, odavaimad sai kätte 5 latiga (7.14 €). Sama hinnaga olid ka endiselt populaarse murtudsüdame sordid. Värvikirev petuuniaampel tuli lunastada 2–2.50 lati eest (2.85–3.57 €), rõõmsavärvilised võõrasemad sai kätte aga 35 santiimiga (50 eurosenti). Kogukad mugulbegoonia ja pelargoon maksid 2.50 (3.57 €).

Üllatavalt palju oli eksootiliste kannataimede pakkujaid, väiksema taime sai kätte 1.50ga (2.14 €), suurema eest tuli välja käia aga poole rohkem.

Põnevamatest püsikutest jäid veel silma tiarellid, kolmiklilled ja norulilled.

Väga suurt huvi tunti veetaimede vastu: vesiroosid, pistiad ja vesihüatsindid olid lõunaks juba müüdud.

Köögivilja vähe

Õuna-, pirni-, ploomi- ja kirsipuude sortide valik oli lai, hinnad jäid vahemikku 4–6 latti (5.7–8.57 €). Enamik Läti sorte on meile võõrad, aga leidus tuttavaidki nagu ‘Suislepp’, ‘Melba’ ja ‘Lobo’. Vaarika, punase ja musta sõstra istiku hind jäi 2 lati kanti (2.85 €), maasikataimed maksid 15–20 santiimi (21-29 eurosenti).

Kui ilutaimede valik võttis silme eest kirjuks, siis köögiviljaistikuid tuli pikast taimerivist lausa otsida. Paar kauplejat pakkus rõdule ja amplisse tomateid. Hind sõltus taime suurusest: väiksema sai kätte 50–80 santiimi eest (0.71–1.14 €), kuid amplisse istutatud suured õitsvad tomatitaimed maksid juba 2.70 (3.85 €). Kapsa- ja salatitaimed maksid 15 santiimi tükk (21 eurosenti), vürtspaprika 45 santiimi (64 eurosenti).

Maitsetaimi oli juba tunduvalt rohkem. Koirohi maksis näiteks
2 latti (2.85 €), rosmariin ja lavendel 1.50 (2.14 €), basiilik 40–90 santiimi (0.57–1.28 €). Sarnases hinnavahemikus olid ka järjest populaarsemaks muutuv suhkruleht ja mündid.

Aiainventarist jäid silma vahvad metallvõrgust seinad, mis olid täidetud puiduhakke ja tavaliste halupuudega. Laadalt ei puudunud ka aiamööbel, grillitarvikud, aiatööriistad ja taimekaitsevahendid.