Kinoat peeti nii auväärseks taimeks, et tema külvamine, kasvatamine ja koristamine olid pühad rituaalsed toimingud. Esimesed seemned külvas igal aastal põldudele inkade valitseja, kes kasutas selleks vaid kullast tööriistu. Oma valitsejasse suhtuti kui jumala asemikku, kes vastutas rahva heaolu ja ja korraliku kinosaagi eest.

Nimetus quinoa tähendab tõlkes “teraviljade ema”. Siiski ei ole see klassikaline teravili, ega kuulu kõrreliste (Poaceae) sugukonda, vaid on hoopis rebasheinaliste (Amaranthaceae) sugukonna esindaja.

Tšiili hanemalts on üheaastane 0,5–3 m kõrgune taim. Väikesed õied paiknevad tihedates tipmistes õisikutes, ülemiste lehtede kaenlais. Ühel taimel võib valmida kuni paar-
kümmend tuhat seemet, mis säilitavad idanemisvõime aastateks. Seeme läbimõõduga u 2 mm on ümbritsetud läikiva kestaga, mis võib olla valgest kollaseni, roosa, oranži, punase, pruuni ja mustani.

Vallutajad keelasid kinoa

1532. aastal jõudis Andide piirkonda Hispaania vallutaja Francisco Pizarro. Nad tapsid inkade kuninga ja nende kultuur määrati hääbumisele. Vallutajad keelasid kinoat ülistavad rituaalid, kinoapõllud hävitati ja kasvatamine keelati. Sõnakuulmatuil ähvardati raiuda maha käed või karistada neid surmanuhtlusega. Sellise karmi seaduse tõttu kadus püha toidutaim kohalikelt põldudelt sajanditeks.

1970. aastate lõpul, mil huvi tervisliku toitumise vastu suurenes, tõusis tšiili hanemalts jälle huviorbiiti. Kasvatamist katsetati Inglismaal, Hollandis, Saksamaal, Taanis ja Soomes.

1983 tunnistasid kinoakorporatsiooni rajajad Stephan Gorad ja Don McKinley selle iidse toidutaime suurt potentsiaali ja alustasid Colorados taas selle kasvatamist. Mõlemad mehed õppisid Boliivia vaimse liidri Oscar Ichazo juures, kes õpetas neid kinoa abil saavutama sügavamat vaimset tundlikkust meditatsiooni ajal.

Tänapäeval on kinoa saavutamas kogu maailmas üha suuremat populaarsust.

Tšiili hanemaltsa seemned on väga toitaineterikkad. Nad on kõrge proteiini- (14−18%) ja tärklisesisaldusega (60%), neis on rikkalikult vitamiine, magneesiumi, rauda, kaaliumi ja kaltsiumi. Kinoaseemnetes leidub ka asendamatuid aminohappeid lüsiini ja metioniini, kuid ei sisalda gluteeni ja sobib toiduks ka tsöliaakiahaigetele.

Kinoat süüakse Lõuna-Ameerikas nagu riisi ja see on ka suppide ja pannkookide panela koostises. Röstitud seemneid segatakse suhkru ning sooja vee või piimaga. Täisterajahust valmistatakse kohalikku leiba. Seemneid ka röstitakse, jahvatatakse ning valmistatakse hommikusöögihelbeid. Neist valmistatakse inkade kultuuris traditsioonilist õlletaolist jooki chicha’t.

Kinoajahu segatuna teiste teraviljadega sobib küpsetiste ja pastatoodete valmistamiseks. Taime lehti kasutatakse salatite, kõrvalroogade ja suppide koostises sarnaselt spinatiga.

Abi paljudele hädadele

Kinoaseemnetest saadud õli on tugev antioksüdant. Läbi aegade on kasutatud jahvatatud ja küpsetatud seemneid kompressina, leevendamaks valu ja muljumisvigastusi. Kinoat on kasutatud ka kui diureetikumi. See taim on aidanud tuberkuloosi, maksaprobleemide, aga ka kõrgusekartuse ja merehaiguse korral.

Kuna taim on kõrge kaltsiumisisaldusega, on teda kasutatud näiteks rasedate organismi tugevdamiseks ja rinnaga toitvate naiste piimatekke suurendamiseks.

Luumurdude korral on soovitatud süüa rohkelt kinoat ning kasutada selle jahust ja veest valmistatud plaastreid.

Tšiili hanemaltsa lähedasi sugulasi kasvab ka Eesti looduses ja nende hulgas on toidutaimigi. Näiteks on väärtuslik rohkem küll umbrohuna tuntud valge hanemalts (C. album). Müür-hanemaltsa (C. murale) on kasutatatud Prantsusmaal salatitaimena. Sarnaselt spinatiga on kasutatud ka näiteks vits-hanemaltsa (C. foliosum) ja tervelehist hanemaltsa (C. bonus-henricus).

Kinoa salat:

1/3 klaasi kinoat
2/3 klaasi vett
1 klaasi poolitatud kirsstomateid
1/2 klaasi tükeldatud kurki
1/4 klaasi tükeldatud punast sibulat
2 sl laimimahla
soola ja musta pipart
2 klaasitäit beebispinati lehti
1 viilutatud avokaado

Kalla kinoa keevasse vette ja keeda 15-20 minutit madalal temperatuuril.
Kui kinoa on jahtunud sega selle hulka tomat, kurk ja sibul ning maitsesta laimimahla ning soola-pipraga.

Aseta beebispinatid taldrikule ja tõsta nende peale kinoasalat, kaunista avokaadoviiludega. Et avokaado pruuniks ei läheks piserda ka sellele laimimahla.