Puud elavad inimestest kauem – meie istutatud puu pakub rõõmu veel lastele ja lastelastelegi. Mulda pandud mõneaastane puuistik hakkab puu mõõtu võtma alles 10–20 aasta pärast. Aja jooksul muutub tema kõrgus, võra ja tüve kuju, puu dekoratiivsed omadused.

Valikuid tehes peaksime teadma, kui kõrgeks üks või teine liik kasvab ja kui suur on tema võra läbimõõt. Lai pindmine juurestik täidab kogu võraaluse pindala, näiteks on selline juurekava kuuskedel, kaskedel, toomingatel, robiinial, äädikapuul ja paljudel teistel liikidel. Niisuguste puude alla ja lähedusse on ka raske sobitada teisi pindmise juurestikuga puid-põõsaid või rajada lillepeenraid.

Kitsa võra ja hea külmakindlusega on Serbia kuusk, hästi sobib väikeaeda tema sort 'Nana'. Ka torkaval kuusel on mitmeid vorme, näiteks kerakujulised ja püramiidjad.
Lehis on tõeliselt suure aia puu, kuid leidub ka mõningaid väikevorme, näiteks vonklevate okstega 'Diana'. Ei puudu ka hariliku kuuse ja mägimänni väikevormid või kääbusmägimänd.
Harilikul sarapuul on väikesemõõdulisi sorte, näiteks 'Contorta' ja 'Aurea', harilikul jalakal 'Camperdownii'.

Väikeaeda sobivate liikide ja sortide kohta on võimalik rohkem teada saada teisipäeval, 25. aprillil. Ühenduse Pirita Aiad eestvedamisel toimub Pirita kloostris koolitus, mille lektoriks on Calmia istikuäri omanik Jüri Annist. Kõne alla tulevad sobilike liikide ja sortide head omadused ja varjupooled, samuti soovitused nende hooldamiseks.

Toimumiskoht: Pirita kloostri seminariruum, Merivälja tee 18, ajavahemikus 18.15-20.00.

Enne loengut kell 18.00 on rohevahetus, kus saab rõõmustada teineteist seemnete ja taimedega.