* Märtsis-aprillis külvake lõvilõua, suureõielise portulaki, parkjuure, viltlehe ja õlelille seemned.

* Aprilli lõppu või mai algusesse jätke astrid, kosmosed, peiulilled ja saialilled.

Kodustes tingimustes võite külvata igasugustesse anumatesse: kastidesse, karpidesse, lillepottidesse, kaussidesse jne. Anuma põhjal peaksid olema avad, kust ülearune kastmisvesi valgub alusnõule. See hoiab ära liigniiskuse, mis on üheks tõusmepõletiku põhjuseks.

Kui sügavale?

Kuna eri liikide seemned on ise suurusega, siis on erinevad ka külvisügavused. Enamasti kaetakse külvid 0,5 –1 cm paksuselt puhta liivaga. See hoiab ära taimede haigestumise tõusmepõletikku.

Suured seemned nagu riitsinusel ja mungalillel võib julgesti panna ühekaupa väiksemasse lillepotti. Pealt katke suur seeme mõne sentimeetri paksuselt mullaga.

On ka selliseid suvelilleliike, kelle seemneid ei kaeta, kuna nad on kas liiga väikesed või vajavad idanemiseks valgust. Katta pole vaja alatiõitsva begoonia, leeksalvei, lilltubaka, lõvilõua, petuunia, sinilobeelia, suvi-leeklille ning sultan-lemmaltsa ehk virk-liisu seemet. Selleks, et pisikesi seemneid saaks ühtlasemalt külvata, segage need liivaga.

Liiga tiheda külvi puhul võivad tärganud taimed haigestuda tõusmepõletikku. Selle tunnuseks on peened ja tumenenud varte alumised osad. Kahjustunud taimed närbuvad, lamanduvad ja hävivad. Tõusmepõletiku põhjuseks võib olla lisaks liiga tihedale külvile ka liigniiskus ja soe ruum.

Katke külvid klaasi või kilega, et hoida ühtlast niiskust. Jälgige mulla niiskust, vajadusel kastke. Varjutage külve tugeva keskpäevase päikese eest. Samuti tuleb külve iga päev õhutada, eemaldades neilt mõneks ajaks katte.

Ärge hilinege pikeerimisega

Kui seemned on idanenud ja külvid tärganud, tuleb ette võtta pikeerimine. Õige aeg seda teha on idulehtede faasis või esimese pärislehe ilmumisel.

Pikeerida võite ühekaupa väikestesse pottidesse või kassetti. Kui pikeerite kasti, jätke istikute vahekauguseks 2 – 5 cm. Taimed pange mulda kuni idulehtedeni.

Pikeerimine soodustab tugeva taime ja juurekava arengut. Pikeerimata taimed jäävad nõrgaks.

Allikas: Targu talita arhiiv