SÕSTRAD: Noorenduskuur või hoopis uus põõsas?



Punane sõstar.
punane sõstarFoto: Astrid Lepik

Aastakümnete vanuseid marjapõõsaid võib muuta noorenduslõikusega saagikamaks, kuid siiski on targem nad uute vastu välja vahetada.

Kui marjapõõsad on juba väga eakad ning neid pole ka korralikult hooldatud, tasub tõsiselt kaaluda: kas ikka on mõtet võtta ette põõsa jaoks ränk noorenduslõikus, mida tuleb teha järk-järgult kahe-kolme aasta jooksul, või on targem vanurid hoopis välja juurida ja teise kohta istutada uued. Pikalt pole vaja mõtelda haigustest ning kahjuritest räsitud põõsa puhul - see juurige kindlasti välja.

Aga kui mõnel vanal sõstrapõõsal on eriliselt maitsvad marjad ja te ei taha temast mitte kuidagi loobuda? Põõsa vormi saamiseks tuleb talle teha korralik noorenduskuur.

Alustuseks tuletan meelde marjapõõsaste lõikamise põhitõed, sest tuleb tunnistada, et isegi paljud staažikad aiapidajad ei tee seda õigesti, rääkimata siis algajatest.

1. Marjapõõsaid tuleb nagu viljapuidki lõigata igal aastal – see hoiab neid noorte ja saagikatena. Õigem on lõigata igal aastal veidi, mitte harva ja korraga palju.

2. Mustal sõstral annavad saaki juba kaheaastased oksad. Kõige rohkem marju saabki 2–4-aastastelt okstelt, sellepärast pole mõtet vanemaid põõsal hoida. Alates viiendast-kuuendast aastast pärast istutamist tuleb hakata neid välja lõikama. Eemaldatud okste asemele kasvavad uued tugevad võrsed.

Seotud lood:

3.Täiskandeeas põõsale jätke igal aastal 7–8 uut oksa. Noorel mustal sõstral pole seega vaja 4–5 aasta jooksul pärast istutamist suuri oksi eemaldada. Ära tuleb lõigata vaid vigastatud, maha paindunud, peenikesed ja hõõrduvad oksad. Eelmisel aastal kasvanud uutest okstest võtke ära peenemad.

4.Täiskandeeas põõsal võiks olla 12–16 maapinnast väljakasvavat oksa. Kui lõikate põõsast igal aastal, piisab 2–4 vanema oksa eemaldamisest. Kui sort on kiirekasvuline ja tihe, siis tuleb muidugi rohkem harvendada.

Loe veel

5.Eemaldatud oksi peab jääma asendama sama arv noori jõulisi võrseid, ülejäänud nõrgemad ning ebasobiva suunaga oksad võtke samuti ära.
Oks lõigake välja kuni maapinnani, sest tüükas hakkavad pesitsema haigustekitajad ja kahjurid. Äärmiselt vale on kärpida oksatippe: kuna just seal arenevad õiepungad, läheb kaduma osa saaki, teiseks kasvab lõikekohast välja palju lühikesi peenikesi võrseid, mis ei suuda marju kanda.

6.Punase ja valge sõstra oksad hakkavad saaki andma kolmandal aastal. Kõige saagikamad on 3–5 aasta vanused oksad. Igal aastal tuleks jätta põõsasse 5–6 uut võrset. Täiskandeeas põõsa sobiv tihedus on nagu mustal sõstralgi 12–16 maapinnast väljakasvavat oksa.

7. Karusmarjapõõsad kasvavad sõstardest aeglasemalt. Kuna oksad on pika saagikandeeaga, võib alles jätta kuni 10-aastasi oksi. Põõsas võib olla tihedam, kuni 30 oksaga. Kui mõni asendusoks on liiga pikk ning ulatub põõsast välja, siis kärpige seda.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare