Jamie leiab, et inimesed ei kasuta üldse ära võimalusi, mida pakuvad maitsetaimed toidu valmistamisel. Neid kasutatakse enamasti väga vähe ja sageli kahjuks ka valesti. Restorani ürdiaias tahab staarkokk külastajaile näidata, kuidas ürdid kasvavad ja kuidas neid sealsamas köögis valmivates roogades kasutatakse. Konteineritest ürte lõikava koka käest on inimestel hea võimalus küsida kõike, mis puudutab ürte ja kulinaariat.

Järgnevalt saate teada, miks kuulus kokk mingit maitsetaime eriti hindab.

Aed-liivatee ehk tüümian

Sobib kõikide köögiviljadega, eriti porgandi, artišoki, kaalika ja porrulauguga, samuti seentega. Pärast õitsemist tuleb alati tagasi lõigata, et hakkaks kasvatama uusi noori võrseid. Kasvab suurepäraselt ka potis.

Aedmajoraan

Ideaalne kaaslane lambalihale, grillitud kalale, tomatile, paprikale. Kohustuslik pitsal ja pastas. Pärast õitsemist tuleb alati tagasi lõigata, et saada uusi noori lehti. Kasvab hästi ka potis.

Basiilik

Tomatite parim sõber. Oivaline lõhe ja forelliga, salatites. Parem on kasvatada potis, sest armastab rammusat hea drenaažiga mulda. Talle ei meeldi pikalt olla märja mulla sees, mis võib vihmarohkel ajal peenral kergesti juhtuda.


Koriander

Lehtedest aroomikamad on purustatud varred. Võtmekomponent karripasteedis. Võib külvata otse peenrale või kasvatada suures sügavas potis.

Murulauk

Puistake valmis supile ja salatile nii ilu kui ka ekstra aroomi pärast. Väga saagikas, sellepärast kasvatage rammusas niiskes mullas täispäikeselises kohas. Jälgige, et ei jääks kuivale.

Mündid

Mündid töötavad tõeliselt hästi koos tšillipipraga, kus nende värske lõhn ja maitse tasakaalustavad hästi tšilli kuumust. Kasvatage anumas, sest peenral hakkavad maa-aluste võsunditega hoogsalt levides liigselt laiutama. Igal sügisel jagage ja istutage ümber.

Petersell

Ideaalne partner küüslaugule, sidrunile, singile ja seentele. Võib otse peenrale külvata või kasvatada anumas. Poolvarjulises kohas on lehed mahlakamad.

Rosmariin

Te pole tõeliselt elanud, kui ei ole söönud ahjukartuleid, mille hulka on segatud hakitud rosmariini, küüslauku ja meresoola. See igihaljas puittaim ei talu liigniiskust. Saab hästi potis kasvatada.

Salvei

Taevalik maitseelamus: pruunistage hakitud ürt või sees krõbedaks ja valage tortelliinidele, ravioolidele vmm pastale. Mida päikeselisem koht, seda tugevam aroom on lehtedel. Pärast õitsemist lõigake tagasi, et takistada puitumist.

Allikas: ajakiri Gardeners’ World