Korrastus ja kaevamistöid oleks parem teha vahetult pärast saagi koristust aga seda võib teha ka kuni püsivate külmade saabumiseni.

Peenardelt tuleks kõigepealt kokku koguda kõik taimejäänused. Mis on sobilik kompostida, viia kompostihunnikusse. Haigustest kahjustatud taimejäänused tuleks põletada või maha matta aia tagumisse nurka.
Seejärel laotage peenramaale vastavalt võimalustele mõnda orgaanilist väetist (sõnnikut haljasväetist, kompostimulda või adru) ja visake vastavalt vajadusele sügisväetist (peamiselt fosfor- ja kaaliumväetised ning lubi- ja mikroväetised).

Kaevake ja/või kündke see kõik korralikult maasse. Töö lõppedes peaks kogu maapind olema ühtlaselt mullane, ilma sealt välja turritavate sõnnikutuustide ja taimejäätmeteta. Kaevamise käigus ei tee paha kui eemaldate ka kõik ilmsiks tulevad mitmeaastaste umbrohtude (orashein, naat jms) juured.

Kaevamistööd peenramaal oleks parem teha labidaga. Kaevamisel jälgida, et maa jääks võimalikult paaka ja suurte tükkidena. Pinnast aga rehaga tasandada pole vaja. Nii imab see endasse rohkem vett, aitab paremini maal läbi kümuda ja umbrohte ning sinna talvitama pugenud kahjurputukaid hävitada.

Mulda viidud orgaanika aga parandab mulla struktuuri, huumusesisaldust ja mikrofloorat. Ka aitab mulda viidud orgaanika parandada mulla vee- ja õhuvahetust ning suurendab lisaks antavate mineraalväetiste mõju.

Et peatada ja takistada haiguste ja kahjurite levikut, koristage sügistööde käigus viljapuude alt kõik sinna kukkunud puuviljad. Viimased meelitavad talvel lumekatte all ligi ka närilisi. Seejärel puistake sügisväetist ka viljapuudele ja marjapõõsastele ning võimalusel kaevake juuri vigastamata läbi ka puude-põõsaste alused. Juurte vigastamise vältimiseks oleks seal mõistlikum kaevata aiahargiga. Kindlasti jälgida, et tööde lõppedes ei jääks viljapuude ja marjapõõsaste juured mullast paljaks. Et seda olukorda ei tekiks katke juured kompostimulla ja sõnnikuga.

Maa kaevamist pole mõistlik ette võtta väga vihmase ilmaga ja märgadel rasketel muldadel. Sellisel puhul jäägu need tööd pigem kevadesse.