Bonsai kujundamiseks ei sobi iga suvaline puu, mõni liik on lihtsalt liiga lopsaka kasvuga.

Kolm meelismändi

Okaspuudest on vaieldamatud lemmikud kolm männiliiki: peale juba kirjeldatud jaapani ja kalmumänni (Targu Talita, 10. aprill, “Aasia sinihallid männid”) kasutatakse rohkesti ka pikaokkalist Thunbergi mändi (Pinus thunbergii). Viimane kujundatakse tihti madalaks laiavõraliseks jändrikuks või tuultest looka painutatud rannamänniks.

Jaapani männi (P. parviflora) puhul eelistatakse teisendit var. pentaphylla, mis on põhjapoolsema levikuga ja külmakindlam. Juba Kesk-Euroopas võib seda aasta ringi õues pidada.

Sortidest sobivad madalakasvulised, nende aastakasv on väike ja neid on hõlpsam kujundada. Sagedased on sinakasroheliste okastega ‘Glauca Nana’ ja tumedam sinakasroheline ‘Hagaromo Seedling’.

Meil võib ilusaid bonsaimände leida Hortesest. Nende hind on muidugi krõbedavõitu, seepärast tasub hästi läbi mõelda, kas meil on piisavalt aega nende eest hoolitsemiseks.

Bonsai nõuab pühendumist

Suveks võime oma bonsai aeda tõsta, kuid looduse hooleks teda jätta ei saa.

Bonsai kasvab madalas potis, tema õhuke juurestik ei tohi läbi kuivada. Põua ajal on vaja kasta isegi 2–3 korda päevas. Ka tuulise ilmaga kuivab muld kiiresti.

Kevadel tuleb kärpida ja kujundada võra, muidu kaotab taim oma vormi juba paari aastaga.

Talveks tahab ta tuppa, isegi mõni miinuskraad kipub juuri näpistama. Kuid ka liiga soe tuba ei sobi talvist puhkeperioodi vajavatele taimedele hästi, paslikum on talveaed või jahe veranda.

Minipuu peenras

Kui meil päris bonsai jaoks aega ei jätku, võime valida niwaki. Põhimõtteliselt on see aiamulda istutatud suuremakasvuline bonsai.

Tihti räägitakse ka niwaki-stiilist. Enamasti tähendab see, et võraharud lõpevad poolkerajate oksapallikestega.

Okaspuudest sobivad meie kliimasse eriti hästi selliselt kujundatud mägimänd ja harilik mänd. Aga ka kadakas, elupuu ja jugapuu on tänuväärt materjal.

Aias ei vaja niwaki nii palju hoolt kui bonsai. Ära jääb näiteks igapäevane kastmine, põhitööks on kevadine kasvude kärpimine ja vajaduse korral väetamine. Talvel peame hoolitsema, et paks lumi oksi ei murraks.

Nagu bonsai, nii väärib ka niwaki aias esiletõstmist. Hästi sobib ta neutraalsele taustale, looduslike kivide või madalate okaspuusortide seltsi. Ideaalne on, kui teda saaks vaadelda mitmest eri suunast.