Tahad elada tervislikult? Joo kitsepiimast petti ja keefirit

Shutterstock

Silva Jõulu ja Enn Toomela valmistavad Allikmäe-Põndaku talus kitsepiimast petti, keefirit, jogurtit, nelja sorti juustu (mozzarella, qouda, köömne- ja šaslõkijuust), magusaid ja soolaseid kohupiimakreeme, uudistootena kreeka jogurtit.

Enn ja tema abikaasa Silva otsustasid neli aastat tagasi alustada kitsede pidamist, sest tahtsid elada tervislikult. Esimesed kaks kitse tulid majapidamisse 2013. aasta suvel.

Praegu on talus 42 kitse: neist kaheksa on lüpsikitsed, ülejäänud 34 noorloomad. Talus on veel 20 kana, üks kass ning ringi müttavad kaks üleannetut koera.

Kitsepiimast või on lumiselt valge ja sulab suus imehästi. Mõni tunneb iseäralikku mekki koheselt, teine aga ei pööra sellele üldse tähelepanu. Maitsed on erinevad!

Silva ütleb, et mõned inimesed krimpsutavad laatadel kitsepiima peale nina ega tule proovimagi. "Tule ja proovi," leiab Silva.

Silva tunneb end kitsede keskel ülihästi. Need sõbrad pistaksid nahka ka kõik tema paelad ja satsid.

Enn ja Silva valmistavad veine: punasest sõstrast ning õunast-pihlakast. Pudeleid kaunistavad kaunid etiketid.

Enn ja Silva kasvatavad puu-, juur- ja köögivilju, nii on peaaegu kõike võtta omast käest. Ennule meeldib küpsetada saiagi.

Allikmäe-Põndaku talumaja on pärit 1889. aastast. Mitmed saatuse keerdkäigud üle elanud talukoht jõudis 1996. aastal tagasi järeltulija Enn Toomela kätte.

Maakodu


Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare