Hoidke oma tomatitaimedel silm peal, sest kõrvalvõsud kasvavad uskumatult kiiresti. Kui mõni neist jääb kahe silma vahele, võite ühel päeval üllatusega avastada, et taim on muutunud kahe- või isegi rohkemaharuliseks. Muidugi võib kasvatada ka kahe- või kolmeharulist tomatit, aga sel juhul valmivad viljad hiljem.

Kõrvalvõsusid näpistage pidevalt, ärge laske neil kasvada üle 5 cm pikkuseks. Pildil oleval kasvul lasti meelega suuremaks kosuda, et saaks täpselt näidata, kus tomatitaimel kõrvalvõsud asuvad ja mida nendega tuleb teha.

Soodustage tolmlemist

Tomat kannab hästi vilja siis, kui tuul ja putukad teda korralikult tolmeldavad. Avamaal pole sellega muret, aga kasvuhoones tuleb asjale kaasa aidata ja tuginööre paar korda nädalas kergelt kõigutada. Piisab kergest liikumisest, et õietolm langeks emakasuudmele.

Kuidas kasta tomateid

* Kastke üks kord nädalas, aga siis põhjalikult.

* Väga palavate ilmadega kastke 2–3 korda nädalas. Kuumaga tahab tomatitaim saada korraga 3–4 liitrit vett.

* Kastke hommikul, sest päeval tarbivad taimed vett rohkem. Siis jõuab ka liigne niiskus kasvuhoonest välja tuulduda ning märjaks saanud lehed ära kuivada. Parem, kui vesi ei satuks üldse lehtedele.

* Õhtul kastes jääb kasvuhoone ööseks niiskeks, mis soodustab seenhaiguste arengut.

* Ärge kunagi kasutage otse kaevust või veevärgist võetud külma vett, laske kastmisveel tünnis või vannis enne soojeneda.