Taim, mida võib kutsuda ka Pärsia juveeliks. Mis on selle head omadused?



IMGP41
mustköömenFoto: Astrid Lepik

Mustköömen on väärtuslik vürts- ja ravimtaim, mida tasub võtta köögikunsti teenistusse.

Mustköömen (Nigella) on üheaastane rohttaimede perekond tulikaliste sugukonnast, kuhu kuulub 20 liiki.

Vahemere maades ja Eestiski on levinum suvilillena kasvatatav türgi mustköömen (Nigella damascena). Viimasel ajal on meil hakatud viljelema dekoratiivsete kukkurviljadega, kuivlilleseadetesse sobivat ida-mustköömnet (Nigella orientalist) ning madalakasvulist ääris- ja kiviktaimlatesse sobivat hispaania mustköömnet (Nigella hispanica).

Lõunapoolsematel maadel kasvatatakse aed-mustköömnet (Nigella sativa) väärtusliku vürts- ja ravimtaimena.

Eeterlikud õlid

Mustköömen on 20−50 cm kõrgune üheaastane taim, mis kasvab looduslikult Lõuna-Euroopas, Põhja-Aafrikas ja Lääne-Aasias. Taimi kasvatatakse seemnete saamiseks ka Egiptuses, Indias, Pakistanis, Iraanis, Iraagis ja Türgis.

Vars on sirge, lehed kaheli- või kolmelisulgjad, kitsaslineaalsete osadega, mille ülemised otsad on koondunud kattena õie ümber. Õied on sinised, valged või harvem roosad, kas lihtsad või täidisõielised. Õitest arenevad suured kapslikujulised kõrglehtedega kaetud kukkurviljad. Mustköömen eelistab päikesepaistelist kasvukohta, kus ei oleks liiga raske ega niiske.

Türgi mustköömne seemned on meeldivalt muskaadilõhnalised ja sisaldavad eeterlikke õlisid (aed-mustköömnel 0,8−1,5%), saponiine, alkaloidset amiini damatsetiini. Seemneid kasutasid juba vanad egiptlased köha leevendamiseks. Kleopatra lisas nendest pressitud õli vanniveele.

Seotud lood:

Seemned soodustavad rasvade seedumist, väljutavad organismist liigset vett ja soolenugilisi, suurendavad piimanäärmete sekretsiooni.

Seemneid kasutatakse kondiitritööstuses, leiva- ja saiataina maitsestamisel, vürtsina kala- ja lihatoitudes, ka kurgi, kapsaste ja arbuusi hapendamisel ning soolamisel. Juudid maitsestavad mustköömnetega oma leiba.

Mustköömen külvatakse oktoobris või mai algul 2 cm sügavusele. Kevadel peaks idanemiseks mulla temperatuur olema vähemalt 18 kraadi, siis tärkab ta pea nädalaga. 3−4 lehe faasis harvendage taimed 10 cm reavahele.

Kuidas kasvatada?

Lillepeenras võib mustköömnet kasvatada suuremate vabakujuliste rühmadena, maitse- ja ravimtaimena võib kasvatada ridades, mille vahe on 35−45 cm ning taimede vahe pärast harvendamist 5−6 cm.

Kui lehed ja varred kolletuvad, on aeg mustköömen koristada ning järelkuivatada.

Loe veel

Seemnepoodidest võib leida järgmisi sorte: ’Persian Jewels’ (kirju, kõrgus 45 cm), ’Michung’ ( kirju, kõrgus 45 cm), ’Miss Jekyll’ (valge, taevasinine, indigo, kõrgus 45 cm), ’Mulberry Pink’ (lõheroosa, kõrgus 35 cm). Ida-mustköömnel on levinum kollaseõieline sort ’Transformer’.

Retsepte mustköömnega

Kohupiima-mustköömnerullid

- 300 g keedetud kartuleid

- 150 g kohupiima

- 2 muna

- 1 tl köömneid

- soola

- riivsaia

Suruge kartulid pudruks ja segage juurde kohupiim, lahtiklopitud munad, köömned ning maitsestage soolaga. Kui saadud mass on liiga vedel, segage juurde riivsaia. Voolige taignast viinerijämedused vorstikesed ja praadige need õliga määritud pannil kuldpruuniks. Serveerige hautatud spinati või aedviljaga.

Kartulikoogid mustköömnega

- 600 g kartuleid,

- 1 sibul

- 1 sl jämedalt purustatud mustköömneid (mõned võivad ka terveks jääda)

- 1 muna

- soola (võib lisada ka veidi suhkrut)

- veidi jahvatatud valget pipart

- praadimiseks õli

Koorige kartulid ja riivige need, lisage peeneks lõigatud sibul, muna, mustköömned ja maitseained ning vormige neist ülepannikoogid. Praadige õlis ning serveerige koos pihlaka-, pohla- või jõhvikamoosiga.

Hiina kapsa hautis mustköömnete ja rosinatega

- 1 Hiina kapsa pea

- 2 sl õli

- ½ klaasi leotatud seemneteta heledaid rosinaid

- ¼ klaasi vett või puljongit

- 2 tl mustköömneid

- soola

Hakkige kapsapea peenteks laastudeks ja asetage keedunõusse. Lisage taime-
õli, rosinad, vesi või puljong ja maitsestage soola ning mustköömnetega. Hautage kaane all, kuni kapsas on pehme. Serveerige koos praetud kartulite ja kotlettide või lihapallidega.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare