Terve lilleistik on madal ja n-ö pontsakas, selliseks muutub ta siis, kui teda rikkalikult väetada. Vähe toitu saanud taim venib liiga pikaks ja tal on rohkeid õisi – püüab midagigi saavutada enne, kui jõud päris otsa lõpeb, märgib Vahtramäe.

Tõved ja kahjurid

Taime ohustavad haigused ja kahjurid. Viimastest on lehetäid kõige sagedasemad ja tüütumad külalised. „Pole midagi teha, nad tulevad loodusest. Lehetäisid tuleb hoolega tõrjuda, aga jah, nende vastu ei saa,” räägib aiandijuht Vahtramäe. Muret võivad teha kedriklest ja vilttäi, mida suvelilledel on küll vähem. Kedriklesta väikseid punaseid-mustjaid täpikesi on raske märgata, hoolega tuleb uurida lehealuseid ja kaelandit. Vastikul tegelasel on omad lemmikud: kurk, lobeelia, luuderohi, fuksiad.

Neist parasiitidest on raske lahti saada, kuid mitte võimatu, kui taime muretsedes need märkamatult peaksid kaasa tulema. Tänapäeval müüakse kõikvõimalikke vahendeid, aitab pidev hoolitsemine ja ka sage rohelise seebiga pesemine, õpetab Vahtramäe.

Millegipärast arvatakse, et kui taime lehtedes on augud, ju siis tõbise isendiga ikka tegu on. „Keegi on lihtsalt söömas käinud,” muigab Vahtramäe. „See pole kahjulik, kui just terve parv röövikuid korraga kallale ei tule. Kui taim lehe äranaksamist kannatab, võtke see ära.”
Mõnikord toob liigne niiskus istikupotti mullakärbsed. Ohtlikud need pole, väga kartma ei pea, kuid pärsivad siiski juurte söömisega taime kasvamist.

Haigustega on nii, et alati tuleb vaadata lehe alla, soovitab Vahtramäe. „Kui märkate lehe pealispinnal rõngaid või muud ebaharilikku (NB! mitte segi ajada taime dekoratiivse lehemustriga), vaadake kohe lehe alla. Kui seal on viltjat kihti või hallitust – hoidke eemale.”

Ümbrus mängib rolli

Vahtramäe soovitab taimi ostma minnes jälgida müüja ümbrust. Taim tahab kasvamiseks enda ümber õhku ja valgust, siis on ta terve. Ümbruskond peab olema puhas, seal ei tohi olla jäätmeid ja surnud taimi – vastasel juhul on nakkused kerged levima.

Kuidas vaadata, kas viljapuu ja -põõsa istikud on terved? „Kui juurte peal on mügarikud, siis tuleb need enne mulda panemist kindlasti ära lõigata. Tuleb vaadata, ega tüvel pole haavandeid või kuivanud kohti – see võib hiljem kasvamist tunduvalt pärssida. Võra peab olema ilusti hargnenud, reeglina soovitavad kasvatajad, kuidas seda edasi kujundada,” õpetab ta.

Tasub teada
Tomat on paras umbrohi, see kannatab kõike. Kurgitaim on kapriisne, eriti õrnad on tal juured. Paprika hästi ümberistutamist ei taha – väga õrn taim. Kapsataimede puhul tuleb jälgida juurekaela: isegi kui lehed ja vars on kenasti rohelised, viitab pruunikas kael põletikule.

Allikas: Margus Vahtramäe

Foto: Raivo Tasso
Q: Kanepi Aiandi tegevjuht Margus Vahtramäe soovitab taime ostes kasvatajalt nõu küsida.