Kääbusvormide poolest on väga rikkalik nulgude valik. Paljud neist kasvavad väga aeglaselt. Näiteks hall nulg ‘Archer’s Dwarf’ on eriti aeglase kasvuga ja väga madal kääbusvorm. Palsaminulg ‘Nana’ on aga laiuv-keraja kasvukujuga põõsas, mis sobib suurepäraselt soolotaimeks. Lehistest võiks välja tuua euroopa lehise ‘Little Bogle’, mis on kollase sügistooniga valgusenõudlik taim, mis sobib väiksematesse aedadesse, kiviktaimlasse või Jaapani aeda.

Miniatuursed õitsejad

Jaapani enelas ‘Japanese Dwarf’ on miniatuurne ja kesksuvest sügiseni rikkalikult õitsev ilupõõsas. Pärast esimest õitsemist lõigake maha ära õitsenud raagudega ladvad, noored võrsed õitsevad paari nädala pärast uuesti. Lõigake kevadel põõsas tugevalt tagasi.

Näiteks kääbusroos ‘Amulet’ või ‘Bonbon Hit’ on vaid 30 sentimeetri kõrgused kompaktsed põõsad, õitsedes sama rikkalikult, kui mõni suurem põõsas.

Arvestage sellega, et parima kujundusliku tulemuse saate, kui istutate vähemalt 3-7 taime ühte gruppi.

Igale taimele õiged kasvutingimused:
  • See, kui mõni taim on kääbuskasvuline, ei tähenda, et ta ei vaja proportsionaalselt samas koguses toitained ja vett nagu tema suuremad sugulased. Igal liigil on omad nõuded kasvukohale.

  • Tehke endale selgeks taimede looduslikud elutingimused. Ärge kasvatage mändide all liivasel pinnal vägisi lopsakat lehtpuud, istutage sinna hoopis mägimännid või kibuvitsapõõsad – nii on garanteeritud hea tulemus, mis vajab vähest hooldust.

  • Paepealsele alale ei sobi rododendronid ja mustikad, pöörake seal hoopis tähelepanu astelpajule ning rikkalikule kadakate ja maranate valikule.

  • Olulist rolli mängivad taime valikul tema sordiomadused, sealhulgas see, milline on tema  juurestik – see annab olulise vihje selle kohta, kui lähedale istutada teisi taimi.

Väikeaedade võlu on kompaktsus ja nutika planeerimisega saadud tulemus. Iga detail peab olema hoolikalt läbimõeldud. Väiksemakasvuliste sortidega sobib kujundada maja ja terrassi ümbrust ja teede ääri. Mida kaugemale tiheda liikumisega aladest, seda suuremaks peaksid minema ka taimed.

Kääbussortidega saab luua miniatuurseid aedasid väikesele pinnale, tekitades samal ajal siiski tunde lopsakast ja laiast taimevalikust.