24. mai õhtul kell 19.00 festivali avakontserdil Tornide väljaku pargis tutvustatakse külastajatele käesoleva aasta aialoojaid ning räägitakse lähemalt aasta plaanidest ja programmist. Õhtust muusikalist elamust pakuvad Dave Benton ja Georg Otsa nimelise Tallinna muusikakooli puhkpilliorkester, dirigeerib Sirly Illak-Oluvere.

Lillefestivali 2013 aasta iluaedade teemad on „Tervendav aed“ ning „Aed kui kunstiteos“. Teemad on valitud, nagu ka eelmistel aastatel, professionaalsete aednike poolt, et anda teemaaedade rajajatele võimalikult palju vabadust, kuid samas paika pannes teemade kindlad jooned.

Eelmistel aastatel on teemadeks olnud:

2009. aastal „21. sajandi tarbeaed“, „Keskaja aed“

2010. aastal „Aed kui paradiis“, „Vanaema lillepeenar"

2011. aastal „Rannaküla aed“, „Rahvusmustrid” 

2012 aastal „Feng shui aias“ ning „Valgus ja värv“

Aedu hakatakse Tornide väljakule rajama juba 21. mai varahommikul ning vilgas töö käib kuni 24. mai päevani, et juba õhtul avakontserdil oleks aiad oma esimeses etapis vaadeldavad. Läbi suve saab taas Tallinnas nautida arenevat linna ja pargiruumi kus kõik huvilised saavad näha erinevate aednike, kunstnike, üliõpilaste töid arenemas musta mullaga kaetud platsist fantastiliseks õiemereks läbi selle nähes teemaaedade arengut elutsükli algusest kuni lõpuni.

Lillefestivali külastab sellel aastal kokku 9 välismeeskonda Venemaalt, Ukrainast, Ungarist, Saksamaalt ja Soomest. Festivali ajaloo jooksul on kokku osa võtnud üle 16-ne välisriigi üle maailma.